Speculoos według źródła to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Większość speculoos wykonana jest z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw. Przyprawy stosowane do ich wypieku to cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon i biały pieprz. Niektóre odmiany zawierają także zmielone migdały. Ciasto powinno być przechowywane w chłodnym miejscu przez całą noc, aby przyprawy wniknęły w ciasto i dały dodatkowy smak. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki. Ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia, są kruche, bardzo chrupiące i korzenne.
Przepis na przepyszne Spekuloos pochodzi ze strony sklepu Dille & Kamille, a do wypieku używa się specjalnej mieszanki przypraw do speculoos, którą można otrzymać mieszając przyprawy podane w przepisie. Spekuloos dodaję do akcji VI Festiwal Pierniczków.
250 g mąki pszennej
140 g cukru muscovado
150 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami, dodać schłodzone masło, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do Speculoos oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez 17 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz cudowne foremki!
OdpowiedzUsuńach, takie ciastka na święta.. wspaniałe :]
Karmelitka, dziękuję, pozdrawiam!
UsuńKochana, dziś zaczął się Festiwal Pierniczków u mnie. Twoje pierniczki są idealne na to święto:). Zapraszam.
OdpowiedzUsuńPiękne foremki i śliczne spekuloosy, ja tez chcę je robić.
Buziaki:*
Majanko, miałam pytać czy te ciasteczka mogą być, dziękuję więc za zaproszenie! Ściskam!
Usuńsa piekne! :)
OdpowiedzUsuńSara, miło mi :)
UsuńCudowne te pierniczki i ta foremka!!! CUDO
OdpowiedzUsuńZielaczek, miło mi bardzo :)
UsuńCudowne ciasteczka, a najbardziej zazdraszczam foremki - śliczna:) A Basia jest cudowna, też mam jedną foremkę dzięki niej :)
OdpowiedzUsuńAtina, zgadzam się, Baśka to cudowna osoba! Pozdrawiam
Usuńśliczne ciasteczka, uwielbiam Spekuloos, są pyszne:)))
OdpowiedzUsuńSiankoo, potwierdza, są przepyszne, pozdrawiam
Usuńmatko, ale cudownie wyszły! nie mogę oderwać wzroku:) jak malowane!
OdpowiedzUsuńAntenka, dziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńSpeculoosy są przepyszne! I takie wielofunkcyjne. W tym roku na alzackich jarmarkach światecznych mam zamiar kupić takie drewniane foremki.
OdpowiedzUsuńIwona, zazdroszczę tej wyprawy na jarmark :) pozdrawiam
UsuńCudowne zdjęcia, wspaniały przepis! Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję za Twoje miłe słowa :)
Usuńale piękne! z daleka przyciągają!
OdpowiedzUsuńKinga, dziękuję, bardzo mi miło!
UsuńCudowne! I chyba się rozchoruję, jak nie kupię sobie w końcu takiej foremki:)
OdpowiedzUsuńAsiek, ja marzę jeszcze o innych :)
Usuńta foremka to obiekt mojego pożądania :D Pięknie wyszły te ciastka!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, rozumiem to pożądanie :) Pozdrawiam
UsuńCiasteczka ciasteczkami, ale jaka cudna foremka :)
OdpowiedzUsuńBrenia, moja ulubiona, pozdrawiam :)
UsuńOch, pychota..I ta foremka...Piękna..
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję, pozdrawiam
Usuńbardzo ładne te Twoje ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńGoa, dziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńKamilo - wspaniale! I foremka sliczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bea, przeczytać od Ciebie takie słowa, to dopiero komplement. Pozdrawiam
UsuńPo prostu cudne!!!
OdpowiedzUsuńMadlene, dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuńśliczności... zazdroszczę foremek ;)
OdpowiedzUsuńOla, rozumiem, bo marzę o innych :)
UsuńSą urocze! Ze ślicznych foremek wychodzą takie cuda :) Nie mam takich foremek więc może na początek wypróbuje sam przepis i zrobię zwykłe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńIvka, warto upiec ciasteczka z tego przepisu, bo są przepyszne! Pozdrawiam
Usuńjejku jakie to piękne jest! wyszły extra!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam
Usuńprzepiękne te pierniczki! ta foremka ma naprawdę cudny wzór!:)))) zjadam oczami!
OdpowiedzUsuńGosiu, uwielbiam tą aniołkową foremkę, marzą mi się jeszcze inne. Pozdrawiam
UsuńKamilo , normalnie takie cudne ,że aż zazdroszczę( foremki i pierniczków tez :)
OdpowiedzUsuńAluś, takie słowa od Mistrzyni Pierniczków, to dopiero uznanie! Ściskam!
UsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne spekulosy!
OdpowiedzUsuńI foremka taka świąteczna.