Doskonałe i bardzo smaczne połączenie smażonego sera haloumi, soczystych dojrzałych gruszek, uprażonych orzechów włoskich oraz mieszanki ulubionych sałat. Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi podpatrzony u Annabel Langbein.
1 szklanka orzechów włoskich
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny
250 g sera haloumi
150 g mieszanych sałat
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Orzechy podpiec na suchej patelni, aż zbrązowieją. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i podzielić na szesnastki. Wrzuć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Ser pokroić w plastry i usmażyć na suchej patelni, z obu stron na złocisty kolor. Na talerzu ułożyć sałaty, gruszki z sokiem z cytryny i orzechy, dodać usmażony ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz polać oliwą.