codzienność

sobota, 24 marca 2012

domowe masło orzechowe


Kilka składników, mało pracy i nieporównywalny do niczego smak domowego masła orzechowego. Wystarczą orzeszki ziemne, laska wanilii, miód, dobrej jakości olej, by powstał wspaniały i pyszny orzechowy krem. Przepis podpatrzyłam tutaj.


250 g orzeszków ziemnych
1 łyżeczka soli
60 ml oleju
1 łyżka miodu
1 laska wanilii

Orzeszki wysypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 12 minut, by się zrumieniły. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wsypać do blendera, dodać sól, miód, ziarenka z wanilii i zmiksować, po chwili wlać olej i dalej miksować. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, można dodać więcej oleju. Gładkie masło orzechowe przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe masło orzechowe ,a takie twojej Kamilo wzbogacone wygląda wręcz bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, ta też ale się boje o moją figurę po tym podjadaniu ze słoiczka :) Miłego popołudnia!

      Usuń
  2. Powiedziałabym, że jest banalnie proste! Nie zrobię, bo zjem cały słoik sama;-(

    OdpowiedzUsuń
  3. WSPANIALY! tez sie za niego zabietam malymi krokami ;-)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, wiem, że zbyt długo czekałam :) Buziaki!

      Usuń
  4. pycha! pycha! pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności takie masełko, domowe musi być o niebo lepsze! znowu inspirujesz Kamilo!:) pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jest faktycznie przepyszne, z ulubionymi dodatkami niebo :)

      Usuń
  6. Takie domowe masło orzechowe musi być rewelacyjne.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sklepowe mi nie smakuje, ale domowe jest na pewno 100 razy lepsze, więc chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, sklepowego nie pamiętam kiedy jadłam, bo nie zachęca, za to takie domowe polecam :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect