Kilka składników, mało pracy i nieporównywalny do niczego smak domowego masła orzechowego. Wystarczą orzeszki ziemne, laska wanilii, miód, dobrej jakości olej, by powstał wspaniały i pyszny orzechowy krem. Przepis podpatrzyłam tutaj.
250 g orzeszków ziemnych
1 łyżeczka soli
60 ml oleju
1 łyżka miodu
1 laska wanilii
Orzeszki wysypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C
na około 12 minut, by się zrumieniły. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wsypać do blendera, dodać sól, miód, ziarenka z wanilii i zmiksować, po
chwili wlać olej i dalej miksować. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta,
można dodać więcej oleju. Gładkie masło orzechowe przełożyć do słoika i
przechowywać w lodówce.
uwielbiam domowe masło orzechowe ,a takie twojej Kamilo wzbogacone wygląda wręcz bosko
OdpowiedzUsuńAlicjo, ta też ale się boje o moją figurę po tym podjadaniu ze słoiczka :) Miłego popołudnia!
UsuńPowiedziałabym, że jest banalnie proste! Nie zrobię, bo zjem cały słoik sama;-(
OdpowiedzUsuńAniu, to jest groźne, potwierdzam :)
UsuńWSPANIALY! tez sie za niego zabietam malymi krokami ;-)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
Sara, wiem, że zbyt długo czekałam :) Buziaki!
Usuńpycha! pycha! pycha! :)
OdpowiedzUsuńKaś, o tak :)
Usuńpyszności takie masełko, domowe musi być o niebo lepsze! znowu inspirujesz Kamilo!:) pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, jest faktycznie przepyszne, z ulubionymi dodatkami niebo :)
UsuńTakie domowe masło orzechowe musi być rewelacyjne.:)
OdpowiedzUsuńMajana, rewelacja :)
Usuńsklepowe mi nie smakuje, ale domowe jest na pewno 100 razy lepsze, więc chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDominika, sklepowego nie pamiętam kiedy jadłam, bo nie zachęca, za to takie domowe polecam :)
Usuń