Cudowne połączenia, to dynia, mleko kokosowe, czosnek, ostra papryczka chili oraz aromatyczne przyprawy, szafran, kardamon i anyż. Aromatyczny krem z dyni idealnie smakuje podany z prażonymi płatkami migdałowymi.
2 łyżki oliwy
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 cebula
szczypta szafranu
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 cebula
szczypta szafranu
4 ziarenka kardamon
1 anyż
płatki migdałowe
płatki migdałowe
sól
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i posiekane papryczki chili bez pestek, dodać dynię, zalać mlekiem kokosowym i bulionem, dodać anyż, kardamon i szafran. Gotować około 15 minut, wyjąć anyż i zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą. Krem z dyni podawać z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńI właśnie dzięki Tobie zatęskniłam za dyniową zupą...
Amber, wiem, że to nie dyniowa pora, kiedy taką ją lubię, podzielam tęsknoty :)
Usuńskąd masz jeszcze dynię?Zazdroszczę tej zupy , uwielbiam dyniowe
OdpowiedzUsuńAlicjo, jeszcze trochę mam takich skarbów w zamrażalniku :)
Usuńciekawe smaki i do tego taki cudny kolorek:))) pycha:)
OdpowiedzUsuńGosiu, smak nie do opisania, spróbować warto :)
UsuńTaką własnie lubię! Dodatek płatków, to świetny pomysł. Pycha!
OdpowiedzUsuńAniu, płatki doskonale pasują do dyni, już to wiem :)
UsuńA ja mam jeszcze dynię w spiżarni:)
OdpowiedzUsuńPrzeżyła dzielnie całą zimę i chyba zasłużyła aby trafić do zupy;)
Konwalia, no pewnie, że tak :) Ja też mam jeszcze jedną piękność! Pozdrawiam
UsuńŚwietna zupka! Kolorek ma boski ,a dodatek płatków migdałowych bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńMajana, te migdały to nowe odkrycie, pyszne. Pozdrawiam
Usuńmmm... jaki apetyczny widok, na sam widok aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKachna, dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Usuń