Z przepis na tę klasyczna babkę drożdżową, pieczoną na Wielkanoc, upiekłam małe urocze babeczki drożdżowe. Babeczki są puszyste, mięciutka i bardzo smaczne.
200 g masła
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
150 g rodzynek
Z połowy ilości mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać jajka i żółtka. Dalej ubijając dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i ekstrakt. Na samym końcu dodać wyrośnięty rozczyn oraz sparzone rodzynki i ubić. Ciasto należy pozostawić w misce do wyrośnięcia, następnie zbić ciasto i ponownie pozwolić mu wyrosnąć. Takie ciasto wyłożyć do foremek do 1/2 wysokości, wysmarowanych masłem i obsypanych tartą bułką. Pozostawić babki do wyrośnięcie, następnie posmarować ubitym białkiem, i piec w piekarniku nagrzanym do 170º C około 25 minut.
idealne do święconki :)
OdpowiedzUsuńDusia, faktycznie :) Pozdrawiam
Usuńjakie śliczne wiosenne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńRusskaya, dziękuję :)
Usuńuwielbiam takie drozdzowe babeczki! wygladaja cudnie ;-)
OdpowiedzUsuńSara, drożdżowe w każdym rozmiarze jest pyszne :)
UsuńPiękne są te babeczki. Muszę zrobić też jakieś maleństwa do koszyczka.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wiosennie u Ciebie:)
Majana, w koszyczku będą ładnie wyglądać :)
UsuńCudowne! Koniecznie muszę takie upiec!
OdpowiedzUsuńAngie, koniecznie, pozdrawiam serdecznie!
UsuńMarzą mi się takie małe babeczkowe foremki. Pycha :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, może list do zająca :)
UsuńPiekne są Twoje babeczki i cudownie przystrojone !
OdpowiedzUsuńSamantha, bardzo mi miło, pozdrawiam wiosennie!
Usuńpiękne babeczki i te bratki! - super to pierwsze ujęcie! bardzo świąteczne:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, poczułam święta i wiosnę przy robieniu tych zdjęć. Pozdrawiam
Usuń