niedziela, 25 marca 2012

tort makowy z kremem budyniowym i jagodami


Tort makowy z kremem budyniowym i jagodami dla Wyjątkowej Osoby. Przepyszny tort z masy makowej z czekoladowym kremem budyniowym z dodatkiem bakali i dżemem jagodowym, z bokami z posiekanych orzechów włoskich. Ciasto makowe pięknie wyrasta i można je podzielić na cztery części. Przepis na ten tort od zaprzyjaźnionej osoby.

500 g maku
8 żółtek
500 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180° C. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać powoli zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ucierać. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę makową z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Pokroić na 4 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. 


6 żółtek
350 g cukru
3 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy
2 łyżki cukru waniliowego
100 g mąki ziemniaczanej
400 g masła
2 łyżki mąki pszennej
100 g migdałów
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich

Żółtka, cukry, budyń, mąki wymieszać w połowie ilości mleka, a resztę mleka zagotować. Masę dodać do gotującego mleka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić masę budyniową. W misce utrzeć masło mikserem do białości, a następnie dodawać powoli masę budyniową, cały czas ubijając. Do utartego kremu dodać sparzone i odsączone rodzynki, starte migdały i tarte orzechy.


2 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny 
1/4 szklanki wody
250 g dżem jagodowy
50 g orzechów włoskich
  
Wymieszać spirytus i sok z cytryny w szklance z przegotowaną wodą. Pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/4 nasączenia, na nim rozsmarować 1/4 kremu budyniowego i przykryć drugim krążkiem, skropić go, następnie wyłożyć 2/3 konfitury jagodowej. Położyć krążek, skropić, na nim rozsmarować 1/4 kremu budyniowego a na nim 1/3 konfitury jagodowej. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki posypać posiekanymi orzechami włoskim. Tort schłodzić w lodówce.

14 komentarzy:

  1. Wyjątkowa osoba powinna być zachwycona:-) Przepiękny tort i wygląda niesamowicie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na wyjątkowy , bardzo pracochłonny i bardzo pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Jejku,jaki ładny! No cudownie się prezentuje. Wyobrażam sobie, jak wspaniale musi smakować.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję bardzo, pyszny był bardzo, gorzej z wyglądem :)

      Usuń
  4. Cudowne ciasto! :) zazdroszcze tej wyjatkowej osobie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję, to dla Mamci :)

      Usuń
  5. Tort prezentuje się wyborowo, uwielbiam mak, więc nabrałam ochoty na kawałek ..., pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dziękuję bardzo, miło mi. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Kamilo! Co za tort - jedno wielkie WOW mi tylko do głowy przychodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo mi miło, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. cudny tort! mój miśku jest wielbicielem tortów makowych:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, w takim razie pewnie by mu smakowała :) Pozdrawiam słonecznie!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect