Maamoul to świąteczne specjały pochodzące z Jerozolimy, gdzie tradycyjnie pieczone są na Id al-Adha, święto kończące pielgrzymkę do Mekki oraz na Wielkanoc. Ciasteczkom nadziewanym daktylami nadaje się kształt okrągły na pamiątkę korony cierniowej Jezusa, ciasteczkom nadziewanym orzechami włoskimi kulisty na pamiątkę kamieni, którymi w Niego ciskała gawiedź, ciasteczkom nadziewanym pistacjami owalny na pamiątkę grobu Świętego. Chrześcijanki mieszkające na Bliskim Wschodzie tradycyjnie gromadzą się w ciągu Wielkiego Tygodnia w kolejnych domach, by wspólnie robić maamoul i śpiewać hymny. Dekoracyjne wzory na powierzchni robi się małymi mosiężnymi szczypcami z ząbkowanymi krawędziami lub za pomocą specjalnej foremki do ciasteczek.
May S. Bsisu
Kuchnia arabska
Przepis na ciasteczka z daktylami na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska". Ciasto jest z dodatkiem mahlep czyli ziarna wiśni wonnej, w kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana jest ona przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Ma intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami. Pieczenie ciastek jest rozłożone w czasie, dzień przed przygotowuje się ciasto, wtedy też można przygotować nadzienie daktylowe i przechować je w chłodnym miejscu.
450 g daktyli
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Daktyle sparzyć gorącą wodą, odcedzić. Zmiksować blenderem na gładką pastę łącznie z roztopionym masłem i startą gałką muszkatołową.
450 g semoliny
1 1/2 szklanki masła
1/4 szklanki wody pomarańczowej
1/4 szklanki wody różanej
1 łyżeczka mahlep
W
misce wymieszać semolinę, roztopione masło, wodę różaną i pomarańczową
oraz przyprawę. Wyrobić ciasto rękoma, aż mąką wchłonie całe masło.
Miskę nakryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce, dzięki temu
semolina wchłonie masło i ciasto stanie się elastyczne. Z ciasta odrywać
mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego i cienką warstwą wylepiać
drewnianą foremkę do ciastek. W środek nałożyć łyżeczkę nadzienia
daktylowego i przykryć je ciastem. Uformowane ciastka układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w temperaturze 200° C
przez około 12 minut, aż się przyrumienią. Po ostudzeniu osypać cukrem
pudrem.
te ja znam i uwielbiam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne twoje Kamila
Aluś, widziałam, podziwiałam i musiałam też je mieć, uściski!
UsuńJa na tę książkę poluję od roku, niestety nie jest nigdzie dostępna. Ciacha wyglądają przeapetycznie!
OdpowiedzUsuńMalwinna, jest naprawdę świetna, może uda Ci się ją zdobyć :) Pozdrawiam
UsuńPrzepieknie wyglądają! I te daktyle...pycha!
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję, bardzo mi miło. Pozdrawiam
UsuńZdjęcia wyszły Ci magiczne, a to urządzenie wygląda jak z czasów Jezusa. Super!
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję bardzo :)
UsuńO rety, aż nam ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńJust great food, miło mi, pozdrawiam!
UsuńAle świetne, chciałabym mieć taki gadżet do ciastek :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, list do zajączka :)
Usuńdaktyle w wypiekach smakują świetnie, więc takie ciasteczka też do mnie przemawiają!:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, w tych ciastkach smakują doskonale, pozdrawiam
UsuńJak z daktylami - to ja sie czestuje ! Swietna jest ta foremka :)
OdpowiedzUsuńAlizea, bardzo proszę, smacznego.
UsuńBardzo lubię przepisy Bsisu, ale muszę się przyznać,
OdpowiedzUsuńże jeszcze nigdy jej słodkości nie robiłam.
Może się skuszę:)
Konwalia, jeszcze na parę się skuszę obowiązkowo :)
Usuńwyglądają podobnie do orzeszków a jednak zupełnie co innego :)
OdpowiedzUsuńJoanno, całkiem inaczej :) Pozdrawiam
UsuńKamilko, piękne są te Twoje maamule! :) Ja też mam taką foremkę i też je robiłam. Pyszne są te ciacha,o tak!
OdpowiedzUsuńPOzdrowienia:)
Majana, miło czytać Twoje słowa :) Twoje orzechowe bardzo mi się podobały, pozdrawiam
Usuńjakie orientalne smaki u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńciasteczka z daktylową niespodzianką muszą być przesmaczne
Kaś, smak niezapomniany :) Pozdrawiam
Usuń