piątek, 30 marca 2012

ciasteczka z daktylami


Maamoul to świąteczne specjały pochodzące z Jerozolimy, gdzie tradycyjnie pieczone są na Id al-Adha, święto kończące pielgrzymkę do Mekki oraz na Wielkanoc. Ciasteczkom nadziewanym daktylami nadaje się kształt okrągły na pamiątkę korony cierniowej Jezusa, ciasteczkom nadziewanym orzechami włoskimi kulisty na pamiątkę kamieni, którymi w Niego ciskała gawiedź, ciasteczkom nadziewanym pistacjami owalny na pamiątkę grobu Świętego. Chrześcijanki mieszkające na Bliskim Wschodzie tradycyjnie gromadzą się w ciągu Wielkiego Tygodnia w kolejnych domach, by wspólnie robić maamoul i śpiewać hymny. Dekoracyjne wzory na powierzchni robi się małymi mosiężnymi szczypcami z ząbkowanymi krawędziami lub za pomocą specjalnej foremki do ciasteczek.
 May S. Bsisu 
Kuchnia arabska


Przepis na ciasteczka z daktylami na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska". Ciasto jest z dodatkiem mahlep czyli ziarna wiśni wonnej, w kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana jest ona przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Ma intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami. Pieczenie ciastek jest rozłożone w czasie, dzień przed przygotowuje się ciasto, wtedy też można przygotować nadzienie daktylowe i przechować je w chłodnym miejscu.

450 g daktyli 
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Daktyle sparzyć gorącą wodą, odcedzić. Zmiksować blenderem na gładką pastę łącznie z roztopionym masłem i startą gałką muszkatołową. 


450 g semoliny
1 1/2 szklanki masła
1/4 szklanki wody pomarańczowej
1/4 szklanki wody różanej
1 łyżeczka mahlep

W misce wymieszać semolinę, roztopione masło, wodę różaną i pomarańczową oraz przyprawę. Wyrobić ciasto rękoma, aż mąką wchłonie całe masło. Miskę nakryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce, dzięki temu semolina wchłonie masło i ciasto stanie się elastyczne. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki, wielkości orzecha włoskiego i cienką warstwą wylepiać drewnianą foremkę do ciastek. W środek nałożyć łyżeczkę nadzienia daktylowego i przykryć je ciastem. Uformowane ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w temperaturze 200° C przez około 12 minut, aż się przyrumienią. Po ostudzeniu osypać cukrem pudrem.

24 komentarze:

  1. te ja znam i uwielbiam
    Przepiękne twoje Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, widziałam, podziwiałam i musiałam też je mieć, uściski!

      Usuń
  2. Ja na tę książkę poluję od roku, niestety nie jest nigdzie dostępna. Ciacha wyglądają przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, jest naprawdę świetna, może uda Ci się ją zdobyć :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepieknie wyglądają! I te daktyle...pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, dziękuję, bardzo mi miło. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Zdjęcia wyszły Ci magiczne, a to urządzenie wygląda jak z czasów Jezusa. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję bardzo :)

      Usuń
  5. O rety, aż nam ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Just great food, miło mi, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ale świetne, chciałabym mieć taki gadżet do ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, list do zajączka :)

      Usuń
  7. daktyle w wypiekach smakują świetnie, więc takie ciasteczka też do mnie przemawiają!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, w tych ciastkach smakują doskonale, pozdrawiam

      Usuń
  8. Jak z daktylami - to ja sie czestuje ! Swietna jest ta foremka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, bardzo proszę, smacznego.

      Usuń
  9. Bardzo lubię przepisy Bsisu, ale muszę się przyznać,
    że jeszcze nigdy jej słodkości nie robiłam.
    Może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, jeszcze na parę się skuszę obowiązkowo :)

      Usuń
  10. wyglądają podobnie do orzeszków a jednak zupełnie co innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, całkiem inaczej :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Kamilko, piękne są te Twoje maamule! :) Ja też mam taką foremkę i też je robiłam. Pyszne są te ciacha,o tak!
    POzdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, miło czytać Twoje słowa :) Twoje orzechowe bardzo mi się podobały, pozdrawiam

      Usuń
  12. jakie orientalne smaki u Ciebie :)
    ciasteczka z daktylową niespodzianką muszą być przesmaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, smak niezapomniany :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect