wtorek, 20 marca 2012

parfait z wątróbek drobiowych z szałwią


Parfait to potrawa wyczarowana z wyjątkowo szlachetnych składników i bardzo delikatnego farszu. Parafit jest zazwyczaj wykonany z wątróbek kurczaka lub kaczki z dodatkiem likieru. Parfait z wątróbek drobiowych z szałwią, to propozycja Jamiego Oliviera zamieszczonego w miesięczniku "Kuchnia" nr 12/2009 z moimi zmianami. Idealnie smakuje podany z bagietką. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
 


500 g wątróbek drobiowych
2 łyżki oliwy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
gałązka tymianku
25 ml brandy
250 g masła
listki szałwii
sól
pieprz 


Pokroić wątróbki usuwając żyłki, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną przełożyć do miski. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać wątróbki i liski z gałązki tymianku, całość podsmażyć. Kiedy wątróbka się usmaży, wlać na patelnię brandy, całość chwilkę smażyć. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera, dodać cebulę i wszystko miksować na gładką masę, dodać połowę miękkiego masła i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masę przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Pozostałe masło wrzucić do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło. Parfait wyjąć z lodówki, przybrać listkami szałwii i zalać sklarowanym masłem uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.



16 komentarzy:

  1. Smakołyki dla mnie~!
    Pysznie wygląda Twoje parfait.
    Mus z wątróbek właśnie skończyliśmy i już myślę o następnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, a u mnie na stole zagości Twój mus :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. to musi smakować pysznie!:))) idealne ze świeżym chlebkiem:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to smarowidło jest doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Robiłam, było pyszne! Ten słoiczek wygląda bosko!!!
    Zazdroszczę słońca, bo u mnie pochmurno i pada:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, u mnie zagości już na zawsze :)

      Usuń
  4. bardzo to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję Ci bardzo.

      Usuń
  5. SLiczne i apetyczne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, bardzo mi miło, pozdrawiam

      Usuń
  6. Z domowym chlebem to musi być niebo w gębie! I nie jest trudne do zrobienia. Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, o tak doskonale smakuję, pozdrawiam

      Usuń
  7. Smakowicie wygląda. Zjadłabym ze świeżym,chrupiącym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję bardzo, miłego wieczoru!

      Usuń
  8. Sporo fajnych przepisów, ten pasztecik wygląda nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wojtku, bardzo mi miło. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect