codzienność

wtorek, 20 marca 2012

parfait z wątróbek drobiowych z szałwią


Parfait to potrawa wyczarowana z wyjątkowo szlachetnych składników i bardzo delikatnego farszu. Parafit jest zazwyczaj wykonany z wątróbek kurczaka lub kaczki z dodatkiem likieru. Parfait z wątróbek drobiowych z szałwią, to propozycja Jamiego Oliviera zamieszczonego w miesięczniku "Kuchnia" nr 12/2009 z moimi zmianami. Idealnie smakuje podany z bagietką. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
 


500 g wątróbek drobiowych
2 łyżki oliwy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
25 ml brandy
250 g masła
1 gałązką szałwii
sól
pieprz 


Pokroić wątróbki usuwając żyłki, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną przełożyć do miski. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać wątróbki i liski z gałązki tymianku, całość podsmażyć. Kiedy wątróbka się usmaży, wlać na patelnię brandy, całość chwilkę smażyć. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera, dodać cebulę i wszystko miksować na gładką masę, dodać połowę miękkiego masła i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masę przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Pozostałe masło wrzucić do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło. Parfait wyjąć z lodówki, przybrać listkami szałwii i zalać sklarowanym masłem uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.



16 komentarzy:

  1. Smakołyki dla mnie~!
    Pysznie wygląda Twoje parfait.
    Mus z wątróbek właśnie skończyliśmy i już myślę o następnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, a u mnie na stole zagości Twój mus :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. to musi smakować pysznie!:))) idealne ze świeżym chlebkiem:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to smarowidło jest doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Robiłam, było pyszne! Ten słoiczek wygląda bosko!!!
    Zazdroszczę słońca, bo u mnie pochmurno i pada:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, u mnie zagości już na zawsze :)

      Usuń
  4. bardzo to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. SLiczne i apetyczne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z domowym chlebem to musi być niebo w gębie! I nie jest trudne do zrobienia. Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, o tak doskonale smakuję, pozdrawiam

      Usuń
  7. Smakowicie wygląda. Zjadłabym ze świeżym,chrupiącym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję bardzo, miłego wieczoru!

      Usuń
  8. Anonimowy4/18/2012

    Sporo fajnych przepisów, ten pasztecik wygląda nieziemsko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect