codzienność

niedziela, 4 marca 2012

strucla drożdżowa z marmoladą pigwową


Co może być lepszego na niedzielne spotkanie przy kawie, jeśli nie przepyszna strucla drożdżowa z marmoladą pigwą. Pomysł na ciasto drożdżowe znalazłam tutaj.


500 g mąki pszennej
50 g masła
7 g drożdży instant
3 łyżki golden syropu
1 łyżeczka soli
skórka z 1 cytryny
300 ml mleka
300 g marmolady pigwowej

Mąkę zagnieść z masłem, aż powstaną okruchy, dodać drożdże, syrop, podgrzane mleko, skórkę cytrynową i sól. Wymieszać do połączenia składników i przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto, uformować w kulę i włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy w duży prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie konfiturę. Ciasto zawinąć w rulon od dłuższego brzegu. Rulon rozciągnąć i złożyć w podkowę, a następnie przewinąć rulon w kształt ósemki. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

100 g mąki pszennej
50 g cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
50 g masła

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, zalać roztopionym masłem i dobrze połączyć, robiąc kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do 200
° C. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 45 minut. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia.

27 komentarzy:

  1. Po paru drożdżowych porażkach cukierniczych w moim wykonaniu, mam pewne obawy, ale muszę się w końcu przemóc i spróbować, bo strasznie mnie kuszą takie drożdżowe wypieki:))) pozdrawiam niedzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, moje wypieki drożdżowe do idealnych nie należą, za to smakują, więc próbować warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Drożdżowe z kruszonką są najlepsze! ;) A Twoje do tego z konfiturą pigwową to dopiero musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorowapokrzywa, tak racja drożdżowe zawsze się dobrze kojarzą, a z pigwą faktycznie jest pyszne. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Drożdżowe z konfiturą pigwową? Musi być pycha. I jeszcze to morze kruszonki na wierzchu... Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, kruszonka w cieście drożdżowym to podstawa, hihihi. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Tak!Do popołudniowej niedzielnej (i nie tylko) herbatki Twoja strucla będzie idealna :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiola, do herbatki też się nada. Pozdrawiam

      Usuń
  5. brawo, przepiękna jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ładna strucla :) masz rację, nic nie jest lepsze niż taka domowa strucla drożdżowa na niedzielne rodzinne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, smakuje zawsze i wszędzie :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Znakomita! Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, muszę przyznać, że ja też :)

      Usuń
  8. Ależ wspaniałą drożdżówa! Extra po prostu! Mogę wpaść na kawałek?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo kruszonki :) to dobrze uwielbiam zjadać ją w pierwszej kolejności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, u mnie kruszonka czasem znika, w niewyjaśnionych okolicznościach :)

      Usuń
  10. ajaj ,ale cudo , normalnie jest co podziwiać

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda, bardzo lubię pigwę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kermeet, ja też, a w tej strucli, to super smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. na zewnątrz kruszonka, w środku pigwa...mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, tej kruszonki to nie żałowałam :)

      Usuń
  13. Powiedziałabym, ze nawet ładniejsza od oryginału...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, bardzo mi miło, pozdrawiam :)

      Usuń
  14. izomorfia3
    Pyszna,zrobiłam z konfiturą z pigwy-znikała zaskakująco szybko!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect