skórka z 1 cytryny
300 ml mleka
300 g marmolady pigwowej
300 ml mleka
300 g marmolady pigwowej
Mąkę zagnieść z masłem, aż powstaną okruchy, dodać drożdże, syrop, podgrzane mleko, skórkę cytrynową i sól. Wymieszać do połączenia składników i przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto, uformować w kulę i włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy w duży prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie konfiturę. Ciasto zawinąć w rulon od dłuższego brzegu. Rulon rozciągnąć i złożyć w podkowę, a następnie przewinąć rulon w kształt ósemki. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g masła
50 g masła
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, zalać roztopionym masłem i dobrze połączyć, robiąc kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 45 minut. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po paru drożdżowych porażkach cukierniczych w moim wykonaniu, mam pewne obawy, ale muszę się w końcu przemóc i spróbować, bo strasznie mnie kuszą takie drożdżowe wypieki:))) pozdrawiam niedzielnie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, moje wypieki drożdżowe do idealnych nie należą, za to smakują, więc próbować warto :) Pozdrawiam
UsuńDrożdżowe z kruszonką są najlepsze! ;) A Twoje do tego z konfiturą pigwową to dopiero musi smakować ;)
OdpowiedzUsuńKolorowapokrzywa, tak racja drożdżowe zawsze się dobrze kojarzą, a z pigwą faktycznie jest pyszne. Pozdrawiam
UsuńDrożdżowe z konfiturą pigwową? Musi być pycha. I jeszcze to morze kruszonki na wierzchu... Mniam.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, kruszonka w cieście drożdżowym to podstawa, hihihi. Pozdrawiam
UsuńTak!Do popołudniowej niedzielnej (i nie tylko) herbatki Twoja strucla będzie idealna :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWiola, do herbatki też się nada. Pozdrawiam
Usuńbrawo, przepiękna jest!
OdpowiedzUsuńDusia, bardzo mi miło, dziękuję :)
Usuńbardzo ładna strucla :) masz rację, nic nie jest lepsze niż taka domowa strucla drożdżowa na niedzielne rodzinne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńKasiu, smakuje zawsze i wszędzie :) Pozdrawiam
UsuńZnakomita! Uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, muszę przyznać, że ja też :)
UsuńAleż wspaniałą drożdżówa! Extra po prostu! Mogę wpaść na kawałek?
OdpowiedzUsuń:)
Majana, bardzo serdecznie zapraszam!!!
UsuńDużo kruszonki :) to dobrze uwielbiam zjadać ją w pierwszej kolejności ;)
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki, u mnie kruszonka czasem znika, w niewyjaśnionych okolicznościach :)
Usuńajaj ,ale cudo , normalnie jest co podziwiać
OdpowiedzUsuńAlicjo, dziękuję Kochana, pozdrawiam
UsuńSuper wygląda, bardzo lubię pigwę :)
OdpowiedzUsuńKermeet, ja też, a w tej strucli, to super smakuje :) Pozdrawiam
Usuńna zewnątrz kruszonka, w środku pigwa...mniam!
OdpowiedzUsuńKaś, tej kruszonki to nie żałowałam :)
UsuńPowiedziałabym, ze nawet ładniejsza od oryginału...:)
OdpowiedzUsuńEwelajna, bardzo mi miło, pozdrawiam :)
Usuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńPyszna,zrobiłam z konfiturą z pigwy-znikała zaskakująco szybko!!!