codzienność

poniedziałek, 26 marca 2012

krem z pieczonej papryki z gorgonzolą


Pieczona papryka jest delikatna, rozpływa się w ustach, więc idealnie nadaję się na kremową zupę, doskonale pasuje połączona z charakterystyczną w smaku gorgonzolą. Przepyszny i prosty w przygotowaniu krem z pieczonej papryki z gorgonzolą.


4 papryki
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
200 g gorgonzoli
sól
pieprz

Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić pokrojony czosnek i cebulę, dodać paprykę, chwilę dusić, wszystko zalać bulionem i gotować około 10 minut. Wszystko zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodać pokrojoną gorgonzolę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 

24 komentarze:

  1. bardzo lubię zupy z dodatkiem serów :) taka zupa z dodatkiem zdecydowanej w smaku gorgonzoli musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eve, gorgonzola daje naprawdę świetny smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw, a paprykowa nalezy do scislej czolowki. Zwykle robie z kozim serem albo z creme fraiche, ale wersje z gorgonzola na pewno przetestuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, paprykowa w tych odsłonach jest przepyszna, spróbuj z tym serem może przypadnie Ci do gustu! Pozdrawiam

      Usuń
  3. uwielbiam ten smak! muszę spróbować z dodatkiem gorgonzoli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, spróbuj koniecznie, jestem ciekawa Twojej opinii :)

      Usuń
  4. Ach,jaka pyszna zupa!
    Z pieczonych warzyw lubię szczególnie.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to takie zupy z samego środka lata! Buziaki!

      Usuń
  5. Kamila! Nie nadążam z oglądaniem i komentowaniem tych pyszności u Ciebie!!!
    Ta zupa to już prawdziwa rozkosz - uwielbiam!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczona papryka z serem, pycha! Zaczekam do lata i będę gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Phalange, letnie warzywa będą doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Papryka oczywiście wcześniej upieczona w piekarniku i ze zdjętą skórką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, oczywiście, oczywiści, gapa ze mnie bo nie napisałam :)

      Usuń
    2. Tak myślałam. Pieczona papryka jest super, robię z niej pyszna sałatkę do grilla, zupę spróbuję, musi być doskonała!

      Usuń
    3. Aniu, w sezonie piekę paprykę, obieram i mrożę, korzystam z takiej, więc nie pomyślałam. Dzięki za spostrzegawczość. Jestem ciekawa Twojej sałatki. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Pyszna musi być ta zupka. Podoba mi się :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, jest naprawdę bardzo smaczna, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. ten kolorek jest naprawde piekny, z dodatkiem gorgonzoli zupa musi naprawde smakowac wysmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, gorgonzola doskonale sprawdza się w tej delikatnej zupie :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Piękny kolor i taka prosta! Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, prosta rzeczywiście i do tego smaczna :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. z pewnością wyśmienita! i zapewne niezwykle aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, kilka składników i zupa doskonała :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect