Pieczona papryka jest delikatna, rozpływa się w ustach, więc idealnie nadaję się na kremową zupę, doskonale pasuje połączona z charakterystyczną w smaku gorgonzolą. Przepyszny i prosty w przygotowaniu krem z pieczonej papryki z gorgonzolą.
4 papryki
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
200 g gorgonzoli
sól
pieprz
Paprykę
umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż
skórka sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki i
pokroić na mniejsze kawałki. W garnku
rozgrzać olej i zeszklić pokrojony czosnek i cebulę, dodać paprykę,
chwilę dusić, wszystko zalać bulionem i gotować około 10 minut. Wszystko
zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodać pokrojoną
gorgonzolę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
bardzo lubię zupy z dodatkiem serów :) taka zupa z dodatkiem zdecydowanej w smaku gorgonzoli musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńEve, gorgonzola daje naprawdę świetny smak :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam zupy z pieczonych warzyw, a paprykowa nalezy do scislej czolowki. Zwykle robie z kozim serem albo z creme fraiche, ale wersje z gorgonzola na pewno przetestuje!
OdpowiedzUsuńMaggie, paprykowa w tych odsłonach jest przepyszna, spróbuj z tym serem może przypadnie Ci do gustu! Pozdrawiam
Usuńuwielbiam ten smak! muszę spróbować z dodatkiem gorgonzoli:)
OdpowiedzUsuńGosiu, spróbuj koniecznie, jestem ciekawa Twojej opinii :)
UsuńAch,jaka pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńZ pieczonych warzyw lubię szczególnie.
Miłego dnia.
Amber, to takie zupy z samego środka lata! Buziaki!
UsuńKamila! Nie nadążam z oglądaniem i komentowaniem tych pyszności u Ciebie!!!
OdpowiedzUsuńTa zupa to już prawdziwa rozkosz - uwielbiam!
Uściski:)
Aniu, zawstydzasz mnie, pozdrawiam :)
UsuńPieczona papryka z serem, pycha! Zaczekam do lata i będę gotować :)
OdpowiedzUsuńPhalange, letnie warzywa będą doskonałe :) Pozdrawiam
UsuńPapryka oczywiście wcześniej upieczona w piekarniku i ze zdjętą skórką?
OdpowiedzUsuńAniu, oczywiście, oczywiści, gapa ze mnie bo nie napisałam :)
UsuńTak myślałam. Pieczona papryka jest super, robię z niej pyszna sałatkę do grilla, zupę spróbuję, musi być doskonała!
UsuńAniu, w sezonie piekę paprykę, obieram i mrożę, korzystam z takiej, więc nie pomyślałam. Dzięki za spostrzegawczość. Jestem ciekawa Twojej sałatki. Pozdrawiam
UsuńPyszna musi być ta zupka. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Majana, jest naprawdę bardzo smaczna, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńten kolorek jest naprawde piekny, z dodatkiem gorgonzoli zupa musi naprawde smakowac wysmienicie:)
OdpowiedzUsuńAga, gorgonzola doskonale sprawdza się w tej delikatnej zupie :) Pozdrawiam
UsuńPiękny kolor i taka prosta! Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKonwalia, prosta rzeczywiście i do tego smaczna :) Pozdrawiam
Usuńz pewnością wyśmienita! i zapewne niezwykle aromatyczna
OdpowiedzUsuńKaś, kilka składników i zupa doskonała :)
Usuń