Chlebek bananowy z ananasem i kokosem łączy w sobie owoce tropiku. Kawałki ananasa i płatki kokosowe są rozproszone po całym chlebku, a dzięki dodatkowi bananów wypiek jest wilgotny i bardzo aromatyczny, doskonale smakuje posmarowany masłem. Pomysł na chlebek podpatrzyłam tutaj.
2 banany
1/4 szklanki ananasa
1/4 szklanki oleju canola
1 jako
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków kokosa
W dużej misce wymieszać rozgniecione banany z cukrem,
dodać jajko, olej i dobrze wymieszać. Następnie wmieszać mąki, sodę, sól
i imbir. Dodać posiekanego ananasa i połowę płatków kokosowych, wymieszać. Ciasto
wyłożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch
posypać płatkami kokosowymi. Piec przez około 45 minut w piekarniku
nagrzanym do 180° C, aż patyczek włożony w ciasto, będzie czysty.
Ostudzić przed wyciągnięciem z formy.
Cudowny Kamilo!
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam i muszę pomyśleć o nadrobieniu.
Amber, o tak koniecznie o tym pomyśl :)
UsuńTen chlebek musi fantastycznie smakowac! Jadlam taki zwykly bananowy ale z dodatkiem kokosu i ananasa musi byc sto razy lepszy :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Majka, pozostałe dodatki doskonale urozmaicają chlebek :) Pozdrawiam
Usuńa wiesz, że płatków kokosa nigdy nie używałam? Zawsze wiórki są u mnie w użyciu.
OdpowiedzUsuńA taki chlebek to całkiem niezła pokusa dla mnie :)
Pozdrawiam
Monika
Monika, ja jakoś bardziej płatki, choć wiórki też muszę mieć :) Pozdrawiam
UsuńPodoba mi sie ta wersja, i to bardzo! Jestem uzalezniona od chlebkow bananowych, namietnie testuje wszystkie przepisy na ten smakolyk, wiec przetestuje i ten :)
OdpowiedzUsuńMaggie, osobie uzależnionej myślę, że posmakuje :)
UsuńKamila, przepiękny i te duże płatki kokosa, mniam
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję :)
Usuńpyszny chlebek, i fajnie że z płatkami a nie wiórkami!:) skusiłabym się n a kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ależ bardzo proszę :)
UsuńZnakomity chlebek, po prostu marzenie :)
OdpowiedzUsuńSamantha, bardzo mi miło, pozdrawiam
UsuńPodoba mi się ten bananowo-ananasowy pomysł:). Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńAmy, miło mi bardzo, pozdrawiam
Usuńostatnio się uzależniłam od takiego chlebak i robię niemal co tydzień, takich dodatków też na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńKaś, jestem ciekawa, czy przypadną Ci do gustu? Pozdrawiam
Usuńbananowe chlebki kuszą niezmiennie!
OdpowiedzUsuńAsieja, faktycznie :)
Usuńegzotyczne urozmaicenie znanego chlebka, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, całkiem inny, fajny smak :)
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam, zapowiada się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, o to może spróbujesz? Pozdrawiam
UsuńO mniam, wygląda znakomicie! A w lodówce mam ananasa :)
OdpowiedzUsuńMajana, to jeszcze tylko kilka składników i gotowe :)
Usuń