codzienność

piątek, 16 marca 2012

falafel z sosem tahini


Falafel według źródła to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem doskonałym do falafela jest sos tahini, przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań. Przepis na pyszne kuleczki z ciecierzycy pełne aromatycznych przypraw pochodzi z przepisu Marka Bittman, dodaję do akcji Warzywa Strączkowe.

400 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżeczka pieprzu cayenne 
1 szklanka natki pietruszki  
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia

Wsypać ciecierzycę do dużej miski i zalać wodą, woda powinna pokrywać ciecierzycę na 10 centymetrów, gdyż ziarna potroją objętość. Moczyć przez 24 godziny w miarę potrzeby dodając wody, tak by ciecierzyca była cały czas przykryta. Odcedzić dokładnie ciecierzycę, zachować wodę z moczenia i przełożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju. Zmielić grubo, w razie potrzeby dodać 2 łyżki wody z moczenia. Zmiksować aż składniki się połączą, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wlać olej do rondla i podgrzać, nabierać łyżką masę i formować kulki. Smażyć partiami, z obu stron, wyjmować kiedy ładnie się zrumienią. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.



18 komentarzy:

  1. Ja sie nadal do ciecierzycy nie moge przekonać...może z takim sosem by mi bardziej smakowało...:)
    Miłego dzionka! U mnie piekne słońce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, może kiedyś jeszcze spróbujesz, warto :)

      Usuń
  2. To się nazywa "wypasiony" posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. arabskie klimaty... dawno ich nie było w mojej kuchni:) ale zrobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, o tak po arabsku, bardzo smacznie :)

      Usuń
  4. ale obiad , fiu fiu i mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie muszą być pyszne te kotleciki! To aż widać:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na obiad do Ciebie już nie zdążę, ale na kolację wpadnę na pewno!
    Mam nadzieję, że coś dla mnie zostanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie probowalam Tahini - czas to zmienic! Twoje zdjecia sa zachecajace. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam falafel, ale jeszcze nie robiłam w domu. Muszę koniecznie to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy3/18/2012

    mam pytanie, ciecierzycy nie trzeba gotować przed miksowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, wystarczy ją namoczyć około 24 godziny przez przygotowaniem :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect