Falafel według źródła to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem doskonałym do falafela jest sos tahini, przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań. Przepis na pyszne kuleczki z ciecierzycy pełne aromatycznych przypraw pochodzi z przepisu Marka Bittman, dodaję do akcji Warzywa Strączkowe.
400 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu
1 cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 szklanka natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
Wsypać
ciecierzycę do dużej miski i zalać wodą, woda powinna pokrywać
ciecierzycę na 10 centymetrów, gdyż ziarna potroją objętość. Moczyć
przez 24 godziny w miarę potrzeby dodając wody, tak by ciecierzyca była
cały czas przykryta. Odcedzić dokładnie ciecierzycę, zachować wodę z
moczenia i przełożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju.
Zmielić grubo, w razie potrzeby dodać 2 łyżki wody z moczenia.
Zmiksować aż składniki się połączą, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z
cytryny. Wlać olej do rondla i podgrzać, nabierać łyżką masę i formować
kulki. Smażyć partiami, z obu stron, wyjmować kiedy ładnie się
zrumienią. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej.
Ja sie nadal do ciecierzycy nie moge przekonać...może z takim sosem by mi bardziej smakowało...:)
OdpowiedzUsuńMiłego dzionka! U mnie piekne słońce!
Angie, może kiedyś jeszcze spróbujesz, warto :)
UsuńTo się nazywa "wypasiony" posiłek;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, się nazywa, hihihi
Usuńarabskie klimaty... dawno ich nie było w mojej kuchni:) ale zrobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńGosiu, o tak po arabsku, bardzo smacznie :)
Usuńale obiad , fiu fiu i mniam mniam
OdpowiedzUsuńAluś, oj bardzo mniam :)
UsuńJakie muszą być pyszne te kotleciki! To aż widać:-)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję Ci bardzo, miło mi.
UsuńNa obiad do Ciebie już nie zdążę, ale na kolację wpadnę na pewno!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że coś dla mnie zostanie:)
Konwalia, pewnie :)
UsuńNigdy nie probowalam Tahini - czas to zmienic! Twoje zdjecia sa zachecajace. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAlizea, o tak koniecznie. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam falafel, ale jeszcze nie robiłam w domu. Muszę koniecznie to nadrobić.
OdpowiedzUsuńHaniu, a to takie proste :)
Usuńmam pytanie, ciecierzycy nie trzeba gotować przed miksowaniem?
OdpowiedzUsuńAnonimowy, wystarczy ją namoczyć około 24 godziny przez przygotowaniem :) Pozdrawiam
Usuń