codzienność

wtorek, 27 marca 2012

pasta z pieczonych bakłażanów


Baba ghanoush według źródła to danie z bakłażanów, z dodatkiem oliwy z oliwek i różnych przypraw. Popularną metodą przygotowanie oberżyny jest pieczenie w piekarniku lub nad otwartym płomieniem, tak by masa była miękka i miała dymmy smak. Często jada się ją jako dip z khubz lub chlebem pita, a czasami jest dodawana do innych potraw. Podobne danie jest znany jako mutabbal na Bliskim Wschodzie. W metodzie tradycyjnej, bakłażan jest najpierw pieczony w piecu przez około 30 minut, aż zaczyna się rozpadać. Zmiękczony miąższ bakłażana wyciska się, aby usunąć nadmiar wody, a następnie robi puree z dodatkiem tahini. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy, bo dodaje się czosnek, sok z cytryny, kumin, sól, mięta i pietruszkę oraz oliwę z oliwek. Pasta z pieczonych bakłażanów przygotowana z przepisu Nigela Slatera.


2 bakłażany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tahiny 
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól


Upiec bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 200° C aż będą miękkie. Ostudzić, przekroić bakłażany na połówki i wybrać miąższ do miski. Zalać sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodać tahinę, roztarty czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem. Skropić oliwą i schłodzić w lodówce.


16 komentarzy:

  1. taka pasta z bakłażana to moja ulubiona forma podania tego warzywa:))) miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to wersja bardzo przypadła mi do gustu, uściski!

      Usuń
  2. Kocham bakłażana! Pasty z niego zawsze smakuja obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, zgadzam się z Tobą w 100%. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zmiksowany pieczony bakłażan smakuje cudooownie! :) Mmm jeszcze parę miesięcy i sezon...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, o tak sezon i wtedy można poszaleć :) POzdrawiam

      Usuń
  4. Ciekawe. Chętnie bym skosztowała, bo bakłażany lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, koniecznie bo warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kocham takie pasty i wiosenne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, ach ta wiosna i jej smaki :)

      Usuń
  6. Pastę znam i lubię, Twoja wygląda bardzo wiosennie w towarzystwie rzodkiewek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, wiosna i wszystko lepiej smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect