Baba ghanoush według źródła to danie z bakłażanów, z dodatkiem oliwy z oliwek i różnych przypraw. Popularną metodą przygotowanie oberżyny jest pieczenie w piekarniku lub nad otwartym płomieniem, tak by masa była miękka i miała dymmy smak. Często jada się ją jako dip z khubz lub chlebem pita, a czasami jest dodawana do innych potraw. Podobne danie jest znany jako mutabbal na Bliskim Wschodzie. W metodzie tradycyjnej, bakłażan jest najpierw pieczony w piecu przez około 30 minut, aż zaczyna się rozpadać. Zmiękczony miąższ bakłażana wyciska się, aby usunąć nadmiar wody, a następnie robi puree z dodatkiem tahini. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy, bo dodaje się czosnek, sok z cytryny, kumin, sól, mięta i pietruszkę oraz oliwę z oliwek. Pasta z pieczonych bakłażanów przygotowana z przepisu Nigela Slatera.
2 bakłażany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
Upiec
bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 200° C aż będą miękkie.
Ostudzić, przekroić bakłażany na połówki i wybrać miąższ do miski.
Zalać sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodać tahinę, roztarty
czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem. Skropić oliwą i
schłodzić w lodówce.
taka pasta z bakłażana to moja ulubiona forma podania tego warzywa:))) miłego dnia!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, to wersja bardzo przypadła mi do gustu, uściski!
UsuńKocham bakłażana! Pasty z niego zawsze smakuja obłędnie!
OdpowiedzUsuńAngie, zgadzam się z Tobą w 100%. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam! Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńKonwalia, ja też.
UsuńZmiksowany pieczony bakłażan smakuje cudooownie! :) Mmm jeszcze parę miesięcy i sezon...
OdpowiedzUsuńAniu, o tak sezon i wtedy można poszaleć :) POzdrawiam
UsuńFajne;-)
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo :)
UsuńCiekawe. Chętnie bym skosztowała, bo bakłażany lubię:)
OdpowiedzUsuńMajana, koniecznie bo warto :) Pozdrawiam
UsuńKocham takie pasty i wiosenne propozycje :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, ach ta wiosna i jej smaki :)
UsuńPastę znam i lubię, Twoja wygląda bardzo wiosennie w towarzystwie rzodkiewek
OdpowiedzUsuńIvka, wiosna i wszystko lepiej smakuje :) Pozdrawiam
Usuń