piątek, 16 marca 2012

sos tahini


Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę, do dań głównych z ryb i owoców morza. Sos to doskonały dodatek do falafela i shawarmy, przepis pochodzi stąd.

3 ząbki czosnku
1 szklanka tahini 
1 szklanka jogurtu naturalnego 
1/4 szklanki soku z cytryny
sól
kumin
 ostra papryka w proszku 
mięta 

W miseczce utrzeć posiekany czosnek z pastą sezamową, dodać sok z cytryny i ucierać dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewać stopniowo jogurt naturalny, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Przyprawić do smaku papryką, kuminem i solą. Podawać sos tahini przybrany miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect