Sos tahini
to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i
soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego
dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos,
którym skrapia się sałatkę, do dań głównych z ryb i owoców morza. Sos to
doskonały dodatek do falafela i shawarmy, przepis pochodzi stąd.
3 ząbki czosnku
1 szklanka tahini
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki soku z cytryny
sól
kumin
1 szklanka tahini
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki soku z cytryny
sól
kumin
ostra papryka w proszku
mięta
mięta
W
miseczce utrzeć posiekany czosnek z pastą sezamową, dodać sok z cytryny
i ucierać dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewać
stopniowo jogurt naturalny, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Przyprawić do smaku papryką, kuminem i solą. Podawać sos tahini
przybrany miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.