sobota, 10 marca 2012

babka gotowana


Jest delikatna, aksamitna o aromacie migdałowym, doskonale smakuje oblana roztopioną czekoladą. Doskonała babka gotowana z przepisu mojej mamy.


250 g masła
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
aromat migdałowy
 
Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat migdałowy i alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania babki. Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem godzinę i 20 minut. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawić w otwartej formie na około 10 min. Ostrożnie wyjąć z formy, ozdobić roztopioną czekoladą.

42 komentarze:

  1. Jak z przepisu Mamy, to musi być pyszna. Wygląd an bardzo delikatną i puszystą. Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego ciasta - muszę to nadrobić;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jest właśnie taka, przepis sprawdzony, więc kiedy najdzie Cię ochota na gotowanie, to polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. wspaniale wygląda :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu pożyczyłam od teściowej formę do gotowania takiej babki wraz z przepisem i nadal czeka na swój dzień:))) dzięki za przypomnienie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, teraz to świetny czas na wypróbowanie, czekam na efekty :)

      Usuń
  4. super wygląda! takiej babki jeszcze nie jadłam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, spróbuj w takim razie koniecznie :)

      Usuń
  5. Babka rewelacja, ciekawy przepis, wypróbuję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantha, polecam w takim razie :)

      Usuń
  6. jejku! Cudna!
    Uwielbiam wszelkie baby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, fajne Babki lubią babki :)

      Usuń
  7. Wspaniale się prezentuje. Niezła baba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, ma fajne babkowe kształty :)

      Usuń
  8. boska, nie ma to jak dobre babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, klasyczna baba, najlepsza :)

      Usuń
  9. Piękna ta babka! Mamina przepisy są najlepsze! Gdybym miała formę, to bym taką zrobiła, na szczęście mam ciocię Krysię, która slynie z przepysznej gotowanej baby!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojeprzetwory, takie domowe sprawdzone przepisy to skarby :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Kamilo, babka wygląda wspaniale! Musi być bardzo smaczna.:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jest przepyszna, dekorowana czekoladą :)

      Usuń
  11. Muszę podać ten przepis mojej mamie, własnie niedawno zakupiła formę do takiej babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje, to szykuję się niezła uczta :)

      Usuń
  12. ciekawy sposób przygotowania. ale skoro aksamitna, to trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, smaczniutka jest gwarantuje :)

      Usuń
  13. ale piekne babka! :) mus byc cudowna w smaku ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, wiesz jak to z maminymi przepisami jest :)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Chantal, miło mi bardzo, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanej babki. Co więcej z tego co wiem żadna babcia, ani ciocia też z takich przepisów nie korzystały. Może będę pierwsza? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SZT, to w takim razie służę przepisem, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Kamila,
    bardzo chcialabym upiec taka babe. Twoja jest kolejna, ktora az mnie pcha do upieczenia.
    Mam jednak problem ze znalezieniem formy. Doradzisz cos?

    Pozdrawiam cieplo!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, znam osobę, która do gotowania używała zwykłej formy do pieczenia babek, posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo kaszką. Należy tylko uważać, aby woda podczas wrzenia nie dostała się do ciasta, pewnie mniej wody należy wlać do garnka, gotować pod przykryciem przez troszkę dłuższy czas. Z opowieści rodzinnych wiem, że gotowano u mnie też w takiej kance od mleka. Ja nie próbowałam, w taki sposób, ale może warto spróbować :) Pozdrawiam

      Usuń
  17. Kamilo, dziekuje:-)
    W tej chwili czekam na przesylke od siostry ( z formami do babek na czele:-)) i mam nadzieje, ze jedna z nich bedzie miala taka wielkosc aby wpasowac sie w moj duzy garnek. A przepis do sprobowania. Na marginesie: piekne zeppole dzisiaj u Was. Milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, powodzenie i czekam na efekty :)

      Usuń
  18. Mama przepis przetestowała, babka bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje, miło mi w taki razie, cieszę się, że babka smakowała :) Pozdrawiam

      Usuń
  19. A ja mam pytanie , czy ona jest raczej wilgotna i rozpływa się w ustach czy jest bardziej sypka , jak normalna babka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka gotowana jest bardzo wilgotna i rozpływa się w ustach i jest smaczna nawet po kilku dniach :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Super , właśnie czegoś takiego szukałam , zabieram się do pracy :D

      Usuń
  20. Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect