250 g masła
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
aromat migdałowy
aromat migdałowy
Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym całym jajku na przemian z
mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat migdałowy i
alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
formy do gotowania babki. Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do
połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem godzinę i 20
minut. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawić w otwartej formie na około 10 min. Ostrożnie wyjąć z formy, ozdobić roztopioną czekoladą.
Jak z przepisu Mamy, to musi być pyszna. Wygląd an bardzo delikatną i puszystą. Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego ciasta - muszę to nadrobić;-)
OdpowiedzUsuńAniu, jest właśnie taka, przepis sprawdzony, więc kiedy najdzie Cię ochota na gotowanie, to polecam. Pozdrawiam
Usuńwspaniale wygląda :) mniam
OdpowiedzUsuńZauberi, dziękuję bardzo :)
UsuńJakiś czas temu pożyczyłam od teściowej formę do gotowania takiej babki wraz z przepisem i nadal czeka na swój dzień:))) dzięki za przypomnienie:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, teraz to świetny czas na wypróbowanie, czekam na efekty :)
Usuńsuper wygląda! takiej babki jeszcze nie jadłam :)))
OdpowiedzUsuńKachna, spróbuj w takim razie koniecznie :)
UsuńBabka rewelacja, ciekawy przepis, wypróbuję, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantha, polecam w takim razie :)
Usuńjejku! Cudna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie baby.
Amber, fajne Babki lubią babki :)
UsuńWspaniale się prezentuje. Niezła baba :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, ma fajne babkowe kształty :)
Usuńboska, nie ma to jak dobre babki :)
OdpowiedzUsuńDusia, klasyczna baba, najlepsza :)
UsuńPiękna ta babka! Mamina przepisy są najlepsze! Gdybym miała formę, to bym taką zrobiła, na szczęście mam ciocię Krysię, która slynie z przepysznej gotowanej baby!
OdpowiedzUsuńMojeprzetwory, takie domowe sprawdzone przepisy to skarby :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, babka wygląda wspaniale! Musi być bardzo smaczna.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Majana, jest przepyszna, dekorowana czekoladą :)
UsuńMuszę podać ten przepis mojej mamie, własnie niedawno zakupiła formę do takiej babki :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, to szykuję się niezła uczta :)
Usuńciekawy sposób przygotowania. ale skoro aksamitna, to trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKaś, smaczniutka jest gwarantuje :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńale piekne babka! :) mus byc cudowna w smaku ; )
OdpowiedzUsuńSara, wiesz jak to z maminymi przepisami jest :)
Usuńwspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńChantal, miło mi bardzo, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam gotowanej babki. Co więcej z tego co wiem żadna babcia, ani ciocia też z takich przepisów nie korzystały. Może będę pierwsza? :)
OdpowiedzUsuńSZT, to w takim razie służę przepisem, pozdrawiam serdecznie.
UsuńKamila,
OdpowiedzUsuńbardzo chcialabym upiec taka babe. Twoja jest kolejna, ktora az mnie pcha do upieczenia.
Mam jednak problem ze znalezieniem formy. Doradzisz cos?
Pozdrawiam cieplo!:-)
Agnieszko, znam osobę, która do gotowania używała zwykłej formy do pieczenia babek, posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo kaszką. Należy tylko uważać, aby woda podczas wrzenia nie dostała się do ciasta, pewnie mniej wody należy wlać do garnka, gotować pod przykryciem przez troszkę dłuższy czas. Z opowieści rodzinnych wiem, że gotowano u mnie też w takiej kance od mleka. Ja nie próbowałam, w taki sposób, ale może warto spróbować :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńW tej chwili czekam na przesylke od siostry ( z formami do babek na czele:-)) i mam nadzieje, ze jedna z nich bedzie miala taka wielkosc aby wpasowac sie w moj duzy garnek. A przepis do sprobowania. Na marginesie: piekne zeppole dzisiaj u Was. Milego dnia!
Agnieszko, powodzenie i czekam na efekty :)
UsuńMama przepis przetestowała, babka bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, miło mi w taki razie, cieszę się, że babka smakowała :) Pozdrawiam
UsuńA ja mam pytanie , czy ona jest raczej wilgotna i rozpływa się w ustach czy jest bardziej sypka , jak normalna babka ?
OdpowiedzUsuńBabka gotowana jest bardzo wilgotna i rozpływa się w ustach i jest smaczna nawet po kilku dniach :) Pozdrawiam
UsuńSuper , właśnie czegoś takiego szukałam , zabieram się do pracy :D
UsuńPrezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń