Sernik jest puszysty i bardzo delikatny, przygotowany na bazie sera i śmietany, pieczony na herbatnikowym spodzie. Przepis na sernik z bitą śmietaną pochodzi od serdecznej osoby.
1000 g twarogu sernikowego
10 jajek
500 ml śmietany kremówki
1 1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 ml śmietany kremówki
1 1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g herbatników maślanych
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą. Do ubitych białek dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, następnie dodać żółtka i dalej ubijać, dodać ser, ekstrakt oraz budyń i wymieszać aż masy się połączą. Ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serową. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć warstwę herbatników. Wylać na wierzch masę serową i piec przez 35 minut w temperaturze 200º C, a następnie przez 25 minut w 180º C. Kroić po ostudzeniu.
Kamilo! Ależ on musi być pyszny! Wygląda wspaniale i te truskawki, ach rozmarzyłam się!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo miło mi, że Ci się podoba, a za truskawkami też bardzo tęsknię. Pozdrawiam
UsuńWspaniały :) Mimo posiadania sernika, skusiłabym sie na takiego.
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję, miło mi.
Usuńmmm, na taki serniczek też bym się skusiła:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo mi miło, pozdrawiam.
Usuńco ja bym dała za taki kawałek sernika :)))
OdpowiedzUsuńKachna, chętnie podeślę :)
UsuńBardzo mi się podoba taka wersja sernika. :)
OdpowiedzUsuńI super pomysł z tymi herbatnikami na spodzie! Na bank wykorzystam. :)
Sue, miło, polecam w takim razie. Pozdrawiam
Usuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZauberi, jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam
UsuńMusi cudownie smakować!
OdpowiedzUsuńBardzo mi teraz takiego ciasta potrzeba...
Amber, niema problemu, przesyłkę podeślę :)
UsuńNo teraz to mi smaku narobiłaś! też chcę...ściskam serdecznie
OdpowiedzUsuńMałgosiu, chociaż raz ja, zawsze to Ty kusisz :) Pozdrawiam
Usuńcudownie jest się rozkoszować tym widokiem
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki, dziękuję Ci bardzo, pozdrawiam
Usuńjuż go lubię :)
OdpowiedzUsuńMonami, tym bardziej mi miło. Pozdrawiam
UsuńTwoj sernik bardzo przemawia do mnie! :) zapisuje przepis do wykorzystania ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki;*
Sara, bardzo proszę. Uściski!
UsuńSkoro pochodzi od serdecznej osoby, to na pewno jet pyszny! Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńAniu, zgadza się, taki jest :)
UsuńUwielbiam serniki i zaluje bardzo,ze nie mam dostepu do polskiego twarogu bo tylko z takiego wychodza najlepsze serniki. Myslisz,ze mozna by sprobowac z quarkiem ?
OdpowiedzUsuńAlizea, kiedyś piekłam z takiego bo pomyliłam pudełka i było mi szkoda, mieliłam dwa razy i też był dobry. Może będzie Wam smakował. Pozdrawiam
UsuńKamila, zrobilam ! Wyszedl naprawde smaczny. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuń