niedziela, 11 marca 2012

sernik z bitą śmietaną


Sernik jest puszysty i bardzo delikatny, przygotowany na bazie sera i śmietany, pieczony na herbatnikowym spodzie. Przepis na sernik z bitą śmietaną pochodzi od serdecznej osoby.


1000 g twarogu sernikowego
10 jajek
500 ml śmietany kremówki
1 1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250 g herbatników maślanych
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą. Do ubitych białek dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, następnie dodać żółtka i dalej ubijać, dodać ser, ekstrakt oraz budyń i wymieszać aż masy się połączą. Ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serową. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć warstwę herbatników. Wylać na wierzch masę serową i piec przez 35 minut w temperaturze 200º C, a następnie przez 25 minut w 180
º C. Kroić po ostudzeniu.

27 komentarzy:

  1. Kamilo! Ależ on musi być pyszny! Wygląda wspaniale i te truskawki, ach rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo miło mi, że Ci się podoba, a za truskawkami też bardzo tęsknię. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniały :) Mimo posiadania sernika, skusiłabym sie na takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, dziękuję, miło mi.

      Usuń
  3. mmm, na taki serniczek też bym się skusiła:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bardzo mi miło, pozdrawiam.

      Usuń
  4. co ja bym dała za taki kawałek sernika :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, chętnie podeślę :)

      Usuń
  5. Bardzo mi się podoba taka wersja sernika. :)
    I super pomysł z tymi herbatnikami na spodzie! Na bank wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue, miło, polecam w takim razie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi, jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Musi cudownie smakować!
    Bardzo mi teraz takiego ciasta potrzeba...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, niema problemu, przesyłkę podeślę :)

      Usuń
  8. No teraz to mi smaku narobiłaś! też chcę...ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, chociaż raz ja, zawsze to Ty kusisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. cudownie jest się rozkoszować tym widokiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne smaki, dziękuję Ci bardzo, pozdrawiam

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Monami, tym bardziej mi miło. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Twoj sernik bardzo przemawia do mnie! :) zapisuje przepis do wykorzystania ;)

    buziaki;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, bardzo proszę. Uściski!

      Usuń
  12. Skoro pochodzi od serdecznej osoby, to na pewno jet pyszny! Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zgadza się, taki jest :)

      Usuń
  13. Uwielbiam serniki i zaluje bardzo,ze nie mam dostepu do polskiego twarogu bo tylko z takiego wychodza najlepsze serniki. Myslisz,ze mozna by sprobowac z quarkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, kiedyś piekłam z takiego bo pomyliłam pudełka i było mi szkoda, mieliłam dwa razy i też był dobry. Może będzie Wam smakował. Pozdrawiam

      Usuń
  14. Kamila, zrobilam ! Wyszedl naprawde smaczny. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect