Kiełki według źródła znane i stosowane były już w Starożytnych Chinach. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie prowiantem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją, odkrywając, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego czasu spożywa się również kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych. Kiełki rzodkiewki opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C, ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki rzodkiewki można dodawać do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Prosta i bardzo zdrowa sałatka z kiełkami rzodkiewki z dodatkiem pomidora, ogórka i papryki oraz sera feta.
1/2 szklanki kiełek rzodkiewki
2 pomidory
1 paprykę
2 pomidory
1 paprykę
1 zielony ogórek
100 g sera feta
100 g sera feta
oliwa
sól
pieprz
Pomidory, ogórka i paprykę pokroić, ułożyć w misce. Dodać kiełki i ser pokrojony w kostkę. Sałatkę przyprawić do smaku oliwą oraz solą i pieprzem.
kiełki rzodkiewki są super-smaczne, smakują jak prawdziwe rzodkiewki zanim te sklepowe nabiorą właściwego smaku - innymi słowy: świetna sałatka!:))) miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńGosiu, właśnie zanim sobie wyrosną w maminym ogródku :)
UsuńWitaminowa bomba - uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńAngie, właśnie Twoje sałatki zawsze podziwiam :)
UsuńKiełki zawsze podkreślają smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je.Całą zimę hoduję kiełki rzeżuchy.
Twoja sałatka z rzodkiewkowymi musi być pyszna!
Amber, moja hodowla rusza najczęściej w styczniu i trwa do czasu pojawienia się ogródkowej zieleniny :)
Usuńwiosna zapachniało:D
OdpowiedzUsuńAlicjo, wiosna, wiosna, piękniejszy będzie świat :)
Usuńsmaczniutko wygląda
OdpowiedzUsuńDusia, dziękuję Ci bardzo :)
UsuńMożna trochę? :-)
OdpowiedzUsuńAniu, pewnie :)
UsuńFajna sałatka. Musze sobie naprodukować kiełków :)
OdpowiedzUsuńMajana, produkcja wskazana :)
UsuńJa też kiełkuję:)
OdpowiedzUsuńPomaga mi to przetrwać zimę i wczesną wiosnę,
kiedy sklepowe warzywa nie mają zbyt wiele smaku;)
Konwalia, ja też się wtedy nimi ratuję :)
Usuńo, a ja dzisiaj w sklepie oglądałam kiełki rzodkiewki i się nad nimi zastanawiałam :-) kupię następnym razem i zrobię taką sałatkę! pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDominika, spróbuj, może Ci zasmakuję :) Pozdrawiam
Usuńco tu dużo pisać.. wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńKachna, miło mi bardzo, pozdrawiam :)
UsuńPolecam doprawić bazylią...wyśmienite !
OdpowiedzUsuńaczkolwiek nie powinno się jadać razem ogórka i pomidora
OdpowiedzUsuń