codzienność

środa, 7 marca 2012

sałatka z kiełkami rzodkiewki

 
Kiełki według źródła znane i stosowane były już w Starożytnych Chinach. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie prowiantem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją, odkrywając, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego czasu spożywa się również kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych. Kiełki rzodkiewki opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C, ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki rzodkiewki można dodawać do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Prosta i bardzo zdrowa sałatka z kiełkami rzodkiewki z dodatkiem pomidora, ogórka i papryki oraz sera feta.

1/2 szklanki kiełek rzodkiewki
2 pomidory
1 paprykę
1 zielony ogórek
100 g sera feta
oliwa
sól
pieprz 
 
Pomidory, ogórka i paprykę pokroić, ułożyć w misce. Dodać kiełki i ser pokrojony w kostkę. Sałatkę przyprawić do smaku oliwą oraz solą i pieprzem.

22 komentarze:

  1. kiełki rzodkiewki są super-smaczne, smakują jak prawdziwe rzodkiewki zanim te sklepowe nabiorą właściwego smaku - innymi słowy: świetna sałatka!:))) miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, właśnie zanim sobie wyrosną w maminym ogródku :)

      Usuń
  2. Witaminowa bomba - uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, właśnie Twoje sałatki zawsze podziwiam :)

      Usuń
  3. Kiełki zawsze podkreślają smak.
    Uwielbiam je.Całą zimę hoduję kiełki rzeżuchy.
    Twoja sałatka z rzodkiewkowymi musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, moja hodowla rusza najczęściej w styczniu i trwa do czasu pojawienia się ogródkowej zieleniny :)

      Usuń
  4. wiosna zapachniało:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, wiosna, wiosna, piękniejszy będzie świat :)

      Usuń
  5. smaczniutko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna sałatka. Musze sobie naprodukować kiełków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też kiełkuję:)
    Pomaga mi to przetrwać zimę i wczesną wiosnę,
    kiedy sklepowe warzywa nie mają zbyt wiele smaku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, ja też się wtedy nimi ratuję :)

      Usuń
  8. o, a ja dzisiaj w sklepie oglądałam kiełki rzodkiewki i się nad nimi zastanawiałam :-) kupię następnym razem i zrobię taką sałatkę! pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, spróbuj, może Ci zasmakuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. co tu dużo pisać.. wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam doprawić bazylią...wyśmienite !

    OdpowiedzUsuń
  11. aczkolwiek nie powinno się jadać razem ogórka i pomidora

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect