Ciastka z dodatkiem tahini, czyli pasty na bazie nasion sezamu, o idealnej kruchej konsystencji. Ciasteczka z tahini doskonale smakują z dodatkiem kawy albo z makiem, podane z mocną czarną herbatą. Przepis na ciasteczka o smaku chałwy pochodzi stąd, a znalazłam go na blogu Stoliczku, nakryj się!.
1/2 szklanki tahini
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść maku lub kawy
Masło utrzeć z cukrem i tahini,
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mak lub kawę, zagnieść ciasto.
Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego, piec 13
minut w 170º C, ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną
pękać są już dobre.
Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPiekłam chleb z tahini i był wyjątkowo smaczny.
Miłego dnia.
Amber, mnie bardzo smakowały, jeszcze je upiekę :)
Usuńaaaaa ja tez je chce robić i zrobię :D
OdpowiedzUsuńKamilka wyszły tobie śpiewająco
Alicjo, koniecznie, są przepyszne!
UsuńBardzo jestem ciekawa jak smakują, fajnie wyglądaja takie popękane...przydałoby sie jedno do porannej kawki....
OdpowiedzUsuńMiłego dzionka!
Angie, są o smaku chałwy, bardzo smaczne. Pozdrawiam
UsuńWspaniale wygladaja z tymi malymi peknieciami, a smakuja pewnie jeszcze lepiej. Zapisuje, mam nadzieje, ze uda mi sie przetestowac przepis w weekend :)
OdpowiedzUsuńMaggie, polecam są przepyszne. Pozdrawiam
Usuńmmm wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńPees, dziękuję i pozdrawiam.
Usuńwyglądają super!
OdpowiedzUsuńKachna, miło mi.
Usuńbardzo lubię ciasteczka z tahini i to, jak fajnie pękają :-)
OdpowiedzUsuńDominika, ja teraz już też :)
Usuńczęstuję się jednym takim, bo sezamowe smaki bardzo lubię!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo proszę, pozdrawiam
Usuńślicznie popękały. tahini jeszcze nigdzie nie widziała, ale jak już wpadnie mi w ręce, to nie wypuszczę :)
OdpowiedzUsuńKaś, jak dostaniesz, to koniecznie wykorzystaj do tego przepisu. Pozdrawiam
UsuńJakie śliczne są te ciasteczka! Chętnie bym się poczęstowała. Jeszcze nigdy z tahini nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Majana, są doskonałe, o smaku chałwy. Pozdrawiam
UsuńŚwietnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję, pozdrawiam
Usuń