codzienność

środa, 14 marca 2012

ciasteczka z tahini


Ciastka z dodatkiem tahini, czyli pasty na bazie nasion sezamu, o idealnej kruchej konsystencji. Ciasteczka z tahini doskonale smakują z dodatkiem kawy albo z makiem, podane z mocną czarną herbatą. Przepis na ciasteczka o smaku chałwy pochodzi stąd, a znalazłam go na blogu Stoliczku, nakryj się!.


1/2 szklanki tahini
100 g masła
1/2 szklanki cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść maku lub kawy

Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mak lub kawę, zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego, piec 13 minut w 170º C, ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są już dobre.

22 komentarze:

  1. Muszą być pyszne!
    Piekłam chleb z tahini i był wyjątkowo smaczny.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, mnie bardzo smakowały, jeszcze je upiekę :)

      Usuń
  2. aaaaa ja tez je chce robić i zrobię :D
    Kamilka wyszły tobie śpiewająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jak smakują, fajnie wyglądaja takie popękane...przydałoby sie jedno do porannej kawki....
    Miłego dzionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, są o smaku chałwy, bardzo smaczne. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wspaniale wygladaja z tymi malymi peknieciami, a smakuja pewnie jeszcze lepiej. Zapisuje, mam nadzieje, ze uda mi sie przetestowac przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, polecam są przepyszne. Pozdrawiam

      Usuń
  5. mmm wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ciasteczka z tahini i to, jak fajnie pękają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. częstuję się jednym takim, bo sezamowe smaki bardzo lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ślicznie popękały. tahini jeszcze nigdzie nie widziała, ale jak już wpadnie mi w ręce, to nie wypuszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, jak dostaniesz, to koniecznie wykorzystaj do tego przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Jakie śliczne są te ciasteczka! Chętnie bym się poczęstowała. Jeszcze nigdy z tahini nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, są doskonałe, o smaku chałwy. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect