Mazurek z konfiturą figową i pekanami na idealnie kruchym spodzie na podstawie przepisu z "Kuchni polskiej" z 1975 r. Mazurek z nadzieniem z wyśmienitej konfitury figowej, udekorowany orzechami pekan i suszonymi figami. Spód do mazurka można upiec wcześniej.
100 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko ugotowane na twardo
35 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
orzechy pekan
suszone figi
Ugotowane
żółtko przetrzeć przez sito. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać
cukier, żółtko, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Ciasto
zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie i
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25
minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Konfiturę wyłożyć równomiernie na upieczony kruchy spód, na konfiturze
rozłożyć orzechy, udekorować suszonymi figami.
Jaki śliczny mazurek! Pychota!:)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję! Teraz się udało, ciekawe co się działo przedtem :) Buziaki!
UsuńNo właśnie... hmmm
UsuńA w ogóle jakąś dziwną godzinę widzę przy komentarzu hyhy;-)
Pozdrowienia Kamilko, wesołego Alleluja !:)
Majana, faktycznie godzina dziwna!
UsuńNajlepsze życzenia dla Was!
nie ma u mnie tradycji mazurków ale chętnie bym takiego jak Twój zjadła :), wesołych, spokojnych i smacznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńZauberi, dla Ciebie i Twoich bliskich również najlepsze życzenia!
UsuńKamilko, Twój mazurek piękny i pewnie przepyszny:)
OdpowiedzUsuńA świat życzę Ci takich, jakich pragniesz - niezmiennie jednak pięknych w sercu! Serdeczności, Kamilko!
Ewelajna, dziękuję i dla Was spokoju i miłości!
UsuńPrawdziwe dzieło sztuki :))
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję Kochana!
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńKonwalia, miło mi!
Usuńoo ! mniam <3
OdpowiedzUsuńKarolina, dziękuję!
Usuńcudne te figowe kwiatki wyszły:) wyglądają jak orientalne ornamenty:))) ściskam świątecznie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, miło, że widzisz, że to kwiatki, bo ja z tym przystrajaniem to na bakier trochę. Ściskam!
UsuńŻyczę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję i dla Was również wszystkiego dobrego!
UsuńPiekny jest i na pewno bedzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Gosiu, pyszny owszem bo znika :)
UsuńCudowny kolejny mazurek do kolekcji, brawo! :)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję, pyszny jest!
UsuńJak slicznie ozdobiony ! Oprocz mazurka podobaja mi sie te jajka-pisanki szydelkowe :) Cudenka !
OdpowiedzUsuńAlizea, dziękuję te jajka to dzieło mojej mamy. Pozdrawiam
Usuń