Puszyste kakaowe ciasto biszkoptowe, nasączone wiśniówką, przełożone dżemem wiśniowym oraz ubitą śmietaną, oblane aksamitną polewą czekoladową, udekorowane kleksami bitej śmietany oraz wiśniami składa się na jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Klasyczna wuzetka jest pyszna i pasuje na każdą okazję.
6 jajek
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170º C. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
2/3 szklanki wiśniówki
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, skropić połową ilości wiśniówki, na wierzchu rozsmarować powidła, wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć pozostałą wiśniówką.
100 g czekolady gorzkiej
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, cały czas mieszając. Wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz kandyzowanymi wiśniami.