Klasyczne kruche ciasto z kwaśnymi jabłkami doprawionymi cynamonem składa się na smaczną i słodką z nazwy misiankową szarlotkę. Autorką przepisu jest pani Misia Zielińska, właścicielka kawiarenki Misianka w Parku Skaryszewskim w Warszawie. Charakterystyczny kształt ciasta bierze się z ułożenia połówek jabłek i przykrycie ich warstwą kruchego ciasta. Dzięki długiemu pieczeniu jabłka zamieniają się w pyszny mus otulony ciastem. Ciasto jest najsmaczniejsze w dniu pieczenia, doskonale smakuje gdy się je poda z lodami waniliowymi. Przepis na szarlotkę z gazetowej Galerii Potraw.
1000 g jabłek
2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
skórka z 1 cytryny
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać cukrem wymieszanym ze skórką z cytryny oraz cynamonem. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.
500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 białko
cukier puder
200 g masła
200 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 białko
cukier puder
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę o średnicy 25 centymetrów. Spód posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160º C przez 15 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wysmarować białkiem i piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160º C. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem.