Dyniowe scones, to szybkie bułeczki bez użycia drożdży, na proszku do pieczenia. Bułeczki z wykorzystaniem dyniowego puree, mają wspaniały smak i kolor. Dyniowe scones upieczone w ramach akcji Wypiekania na śniadanie z przepisu Doroty, są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku, z dodatkiem rodzynek. Te bułeczki są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, najlepsze jedzone jeszcze na ciepło, z porcji wychodzi około 12 sztuk.
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła
250 g puree z dyni
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynek
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną jajka, puree z dyni, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić, aż powstanie gęste, klejące ciasto. Blat kuchenny suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 1,7 centymetra. Okrągłą metalową foremką do ciastek i o ostrych krawędziach wykrawać bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Bułeczki piec w temperaturze 200º C przez około 15 minut.
Dyniowe scones piekła:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Edyta - Pasja smaku
Kamila - Zycie ze smakiem
Wiosenka - Eksplozja smaku
Olga - Cukry proste
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Edyta - Pasja smaku
Kamila - Zycie ze smakiem
Wiosenka - Eksplozja smaku
Olga - Cukry proste
Maja - Maja Skorupska
Agnieszka - Buszująca w przepisach
Bernadeta - Prawo do gotowania z pasją
Kasia - Dietetic Lifestyle
Dorota - Moje małe czarowanie
Gosia - Smaki Alzacji
Agnieszka - Buszująca w przepisach
Bernadeta - Prawo do gotowania z pasją
Kasia - Dietetic Lifestyle
Dorota - Moje małe czarowanie
Gosia - Smaki Alzacji
Bosko wyglądają! Muszę i ja w końcu pokusić się i zrobić scones :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie ! Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z dynią i rodzynkami to mus ,że pycha, lato fajne jest , ale jesień też z tymi min. dyniami i orzechami laskowymi i włoskimi , ach
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki i cudne łapki o po nie sięgają
Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńJa juz swoje pożarłam więc Twoja się poczęstuję. Dziekuję Kamilo za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńdzieki za wspolne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń