Pachnące słońcem, przesłodkie figi z kozim twarożkiem o tymiankowym aromacie, zawinięte w szynkę dojrzewającą, to prosta propozycja na smaczną przekąskę. Roladki z fig z kozim serem w szynce dojrzewającej idealnie smakuje z kieliszkiem białego wina i włoskiem grissini.
100 g szynki dojrzewającej
5 fig
150 g koziego twarożku
100 g malin
70 g mieszanki sałat
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
5 fig
150 g koziego twarożku
100 g malin
70 g mieszanki sałat
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
Drobno posiekany tymianek wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem. Położyć na desce plasterek szynki, na wierzchu położyć połówkę figi, następnie nałożyć łyżeczkę twarożku i ostrożnie, ale ciasno zwinąć szynkę, tak, by nadzienie dobrze trzymało się w środku. Roladki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 12 minut. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, maliny i podpieczone roladki.
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę skropić winegretem.
Moje smaki, zdecydowanie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie:-)
OdpowiedzUsuńMNiammmm... Uwielbiam ten zestaw.
OdpowiedzUsuńUcztuję!
Ależ smakowicie wyglądają te roladki! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTo ja to zrobię droga Kamilko, bo mam taką straszliwą potrzebę jeść na zapas zieloności i to co jeszcze sezon wydaje z siebie na świat. Figa z serem na sałacie jest znakomitym rozwiązaniem na te moje zachcianki :)
OdpowiedzUsuń