Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą jabłek i jeżyn doprawionych skórką z cytryny i igiełkami aromatycznego rozmarynu to wspaniałe połączenie. Przepyszna szarlotka z jeżyną i rozmarynem inspirowana przepisem z bloga Desserts for breakfast doskonale umila wrześniowe spotkania przy kawie.
600 g mąki krupczatki
300 g masła
180 g cukru
3 żółtka
szczypta soli
300 g masła
180 g cukru
3 żółtka
szczypta soli
Posiekać razem mąkę,sól, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie ugnieść równomiernie 2/3 ciasta.
1000 g jabłek
500 g jeżyn
2 gałązki rozmarynu
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
50 g cukru
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Do jabłek wmieszać cukier, skórkę z cytryny i drobno posiekany rozmaryn. Jabłka i jeżyny rozłożyć równomiernie na cieście. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.
bardzo ciekawe połączenie szarlotki z rozmarynem :) jestem ciekawa smaku takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńLubię aromat rozmarynu w połączeniu z owocami, szczególnie z jabłkami, ale spróbuję z jeżynami:)
OdpowiedzUsuńMmm ależ pyszne połączenie, szarlotka musiała pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie! Podoba mi się to połączenie, :)
OdpowiedzUsuńJeżyny i rozmaryn? Ciekawe połączenie. Chętnie zrobiłabym Ci zdjęcia podczas robienia:)
OdpowiedzUsuńJeżyny i rozmaryn? Ciekawe połączenie. Chętnie zrobiłabym Ci zdjęcia podczas robienia:)
OdpowiedzUsuń