Chleb owsiany jest przepyszny, długo zachowuje świeżość i co najważniejsze jest bardzo zdrowy, bo zawiera dużą ilość ziarna owsa i płatki owsiane. Przepis na ten idealny chleb pochodzi stąd, warto poświęcić mu swój czas i go upiec. Z przepisu można przygotować dwa małe bochenki chleba lub duży dożynkowy bochen.
2 łyżki zakwasu
30 g mąki żytniej
120 g mąki pszennej
150 g wody
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki nasion owsa
30 g mąki żytniej
120 g mąki pszennej
150 g wody
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki nasion owsa
W naczyniu zmieszać zakwas z wodą i obydwiema mąkami. Owinąć naczynie folią spożywczą i postawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 12 godzin. Do szklanki wsypać ziarna owsa i zalać je wrzątkiem, centymetr ponad wysokość ziaren, szklankę owinąć folią spożywczą. To samo zrobić z płatkami owsianymi. Wszystko to pozostawić na noc.
cały zaczyn
800 g mąki
450 ml wody
1 1/2 łyżki suszonych drożdży
2 łyżki soli
1 łyżka miodu
namoczone ziarna
800 g mąki
450 ml wody
1 1/2 łyżki suszonych drożdży
2 łyżki soli
1 łyżka miodu
namoczone ziarna
namoczone płatki owsiane
Ziarna i płatki owsiane odsączyć na sitku przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Do miski wsypać mąkę, wlać wodę, w której należy rozpuścić miodu. Dobrze wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie dodać drożdże, sól i wyrabiać ciasto mikserem przez 5 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać ziarna i płatki owsiane. Wszystko razem miksować do momentu, aż całkowicie znikną w cieście. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny. W międzyczasie złożyć je trzykrotnie w odstępach 45 - 45 - 30 minut. Przefermentowane ciasto podzielić na dwie części lub uformować jeden bochenek. Przełożyć do dobrze omączonego koszyka i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia objętości. Chleb piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 40 minut. Pozostawić na kratce do ostygnięcia.