niedziela, 6 października 2013

beziki


Beziki bardzo kruche i delikatne w smaku, są doskonałe i bardzo proste w przygotowaniu. Beziki można zjadać same lub wykorzystać do różnych deserów.  


4 białka
220 g cukru
sól


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka są już dobrze ubite a cukier rozpuszczony przełożyć masę do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki piec w piekarniku nagrzanym do 140° C przez koło 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110° C i dopiekać je jeszcze przez 40 minut.



6 komentarzy:

  1. Ale ładne, zgrabne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są jak z renomowanej cukierni, idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mogę się doczekać na Twój post z tymi cudnymi bezikami:)
    Pozdrawiam!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie z dzieciństwa, pycha:-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect