Beziki bardzo kruche i delikatne w smaku, są doskonałe i bardzo proste w przygotowaniu. Beziki można zjadać same lub wykorzystać do różnych deserów.
4 białka
220 g cukru
sól
220 g cukru
sól
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka są już dobrze ubite a cukier rozpuszczony przełożyć masę do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki piec w piekarniku nagrzanym do 140° C przez koło 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110° C i dopiekać je jeszcze przez 40 minut.
Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńAle ładne, zgrabne! :)
OdpowiedzUsuńidealne
OdpowiedzUsuńsą jak z renomowanej cukierni, idealne! :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać na Twój post z tymi cudnymi bezikami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Tapenda
Pamiętam takie z dzieciństwa, pycha:-))
OdpowiedzUsuń