Pyszna dyniowa babka po brzegi napakowana mielonymi orzechami aromatyzowana sokiem z pomarańczy i kandyzowaną pomarańczową skórką. Babkę dyniową z orzechami inspirowaną przepisem z magazynu "Sielskie życie" dodaję do akcji Festiwal Dyni.
300 g miąższu z dyni
3 jajka
225 g cukru
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki przyprawy do piernika
300 g mielonych orzechów włoskich
150 ml soku pomarańczowego
50 kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka ubić z cukrem do białości i wymieszać ze startą dynią, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawą, zmielone orzechy, skórkę kandyzowaną, sok pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, wyrównać powierzchnię. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest sucha. Upieczoną odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z foremki i zostawić do ostygnięcia.
Pewnie nie było to Twoim zamiarem, ale...zapachniało Świętami... :)
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wygląda! Wysoka, puchata i taka pyszna! :)
OdpowiedzUsuńAleż to musiało cudnie pachnieć... Wspaniałą Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńNie przestaniesz mnie zadziwiać! Babka dyniowa, ach :)))
OdpowiedzUsuńBabka idealna :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek!
Wygląda cudnie, i kształt ma taki dyniowy :)
OdpowiedzUsuńAle cudna:-)) Robię :-)
OdpowiedzUsuń