niedziela, 27 października 2013

babka dyniowa z orzechami


Pyszna dyniowa babka po brzegi napakowana mielonymi orzechami aromatyzowana sokiem z pomarańczy i kandyzowaną pomarańczową skórką. Babkę dyniową z orzechami inspirowaną przepisem z magazynu "Sielskie życie" dodaję do akcji Festiwal Dyni.

300 g miąższu z dyni
3 jajka
225 g cukru
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika 
300 g mielonych orzechów włoskich
150 ml soku pomarańczowego
50 kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka ubić z cukrem do białości i wymieszać ze startą dynią, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawą, zmielone orzechy, skórkę kandyzowaną, sok pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, wyrównać powierzchnię. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest sucha. Upieczoną odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z foremki i zostawić do ostygnięcia.



7 komentarzy:

  1. Pewnie nie było to Twoim zamiarem, ale...zapachniało Świętami... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudnie wygląda! Wysoka, puchata i taka pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musiało cudnie pachnieć... Wspaniałą Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przestaniesz mnie zadziwiać! Babka dyniowa, ach :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka idealna :)
    Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie, i kształt ma taki dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudna:-)) Robię :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect