Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularna jest na całym świecie i może występować w różnych odmianach. U mnie dziś przepyszna focaccia z winogronami i cukrem.
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki wody
2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka winogron
1/3 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka winogron
1/3 szklanki cukru
Wymieszać drożdże, wino, miód i letnią wodę w misce, dosypać jedną szklankę mąki i wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podwoi objętość. Dodać oliwę, pozostałą mąkę oraz sól i wymieszać, aż utworzy się lepkie ciasto. Zagniatać je na posypanym mąką blacie, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią i odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłożyć kulki winogron, posypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 200° C, przez około 35 minut, aż będzie złociste.
Wspaniały pomysl na wykorzystanie winogron :)
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł na dodanie winogron:) bajka!
OdpowiedzUsuńNa słodko widzę po raz pierwszy:-) Super!:-)
OdpowiedzUsuńCzyli "moja" focaccia na słodko z cynamonem wcale nie jest taka dziwna :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie. Te soczyste winogrona kuszą ogromnie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z taką foccacią na słodko:)))
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na focaccię!
OdpowiedzUsuńaj aj Kamilko, jaka ona cudna jest!
OdpowiedzUsuń