Figi karmelizowane przez kilka dni w cukrze doskonale nadają się by je podać na podwieczorek do gorącej herbaty, smakować będą z lodami waniliowymi, są idealne w połączeniu z serami o ostrym i wyrazistym smaku. W połączeniu z gorzką czekoladą będą pysznym deserem, nadadzą się świetnie do dekoracji ciast. Przepis na karmelizowane figi podpatrzyłam tutaj.
1000 g fig
700 g cukru
Przekrojone na pół figi umieścić w garnku o grubym dnie, zasypać cukrem, przykryć i pozostawić je na 24 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie gotować figi przez 20 minut, odstawić ponownie na 24 godziny. Proces powtarzać jeszcze 3 razy, przestrzegając czasu gotowania i odpoczynku. Po ostatnim gotowaniu ułożyć figi w wyparzonych słoiczkach, zalać dżemem, zakręcić wyparzonymi pokrywkami i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ale apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńmmmm, rozpływam się na sam widok!
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńBoziu, znów się muszę oblizać tylko zdjęciami, buuuu
OdpowiedzUsuń:)
mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńO matko , tzn Kamilka , to raj na ziemi co?
OdpowiedzUsuńAle cudo:-)!!!
OdpowiedzUsuń