niedziela, 20 października 2013

śliwki w śliwowicy


Śliwki w śliwowicy z dodatkiem cynamonu idealnie współgrają i dodają smaku innym potrawą, świetnie smakują podane do mięsa i wędlin lub serów, trudno się powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto ze słoiczka. Śliwki w śliwowicy to przepis z książki Gabriele Lehari "Owocowe przetwory", mogą być też wspaniałym prezentem kulinarnym. 


1000 g śliwek
1000 g cukru
kora cynamonowa
700 ml śliwowicy


Śliwki umyć, delikatnie osuszyć, ponakłuwać je kilkakrotnie wykałaczką. Układać śliwki w przygotowanym słoju, przesypując je cukrem, do środka włożyć korę cynamonową. Wlać śliwowicę i od razu zamknąć słój. Jeśli po dwóch tygodniach cukier się jeszcze nie rozpuści, należny zawartość delikatnie zamieszać czystą drewnianą łyżką. Potem jeszcze pozostawić na co najmniej sześć tygodni.  





7 komentarzy:

  1. Oj ucieszyłabym się z takiego prezentu:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa takie śliweczki na rauszu:D pięknie i to się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ale cudowne są! Wyobrażam sobie jakie muszą być dobre.. mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwki wyglądają pysznie.mam pytanie: a co zrobić z płynem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fusss, można wypić albo wykorzystać do zamarynowania schabu, przepis tutaj :) Pozdrawiam
      http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/schab-nadziewany-sliwkami-ze-sliwowicy.html

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj weszłam po raz pierwszy na Twój blog i myślę, że będę tu często zaglądać. Gotujesz pysznie, pozdrawiam Ewa

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect