Śliwki w śliwowicy z dodatkiem cynamonu idealnie współgrają i dodają
smaku innym potrawą, świetnie smakują podane do mięsa i wędlin lub serów, trudno się powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto ze słoiczka. Śliwki w śliwowicy to przepis z książki Gabriele Lehari "Owocowe przetwory", mogą być też wspaniałym prezentem kulinarnym.
1000 g śliwek
1000 g cukru
kora cynamonowa
700 ml śliwowicy
Śliwki umyć, delikatnie osuszyć, ponakłuwać je kilkakrotnie wykałaczką. Układać śliwki w przygotowanym słoju, przesypując je cukrem, do środka włożyć korę cynamonową. Wlać śliwowicę i od razu zamknąć słój. Jeśli po dwóch tygodniach cukier się jeszcze nie rozpuści, należny zawartość delikatnie zamieszać czystą drewnianą łyżką. Potem jeszcze pozostawić na co najmniej sześć tygodni.
są idealne! :)
OdpowiedzUsuńOj ucieszyłabym się z takiego prezentu:-))
OdpowiedzUsuńaaa takie śliweczki na rauszu:D pięknie i to się prezentuje
OdpowiedzUsuńAch, ale cudowne są! Wyobrażam sobie jakie muszą być dobre.. mmmm
OdpowiedzUsuńśliwki wyglądają pysznie.mam pytanie: a co zrobić z płynem?
OdpowiedzUsuńFusss, można wypić albo wykorzystać do zamarynowania schabu, przepis tutaj :) Pozdrawiam
Usuńhttp://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/schab-nadziewany-sliwkami-ze-sliwowicy.html
bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj weszłam po raz pierwszy na Twój blog i myślę, że będę tu często zaglądać. Gotujesz pysznie, pozdrawiam Ewa
Usuń