Smaczna, bardzo sycąca zupa dyniowa z ziemniakami i mleczkiem kokosowym, aromatyzowana curry. Ta pyszna zupa doskonale smakuje podana w towarzystwie podsmażonego na maśle pora i śmietany. Egzotyczna karaibska zupa dyniowa inspirowana przepisem z książki "Kuchnia karaibska", dodaję do akcji Festiwal Dyni.
400 g dyni
400 g ziemniaków
400 g ziemniaków
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu
250 ml mleczka kokosowego
80 ml śmietany
100 g pora
90 g masła
1 łyżeczka curry
sól
90 g masła
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
gałązka natki pietruszki
W garnku na dwóch łyżkach masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, dodać curry i chwilę smażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię i smażyć przez minutę, tak aby warzywa pokryły się masłem. Wlać bulion, natkę pietruszki oraz pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie zupę zmiksować, dodać mleczko, wymieszać i ponownie gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. W międzyczasie rozpuścić na patelni pozostałe masło i podsmażyć na nim drobno pokrojonego pora, aż stanie się miękki. Podawać zupę ze śmietaną oraz podsmażonym porem.
Taka zupe zjem o kazdej porze dnia i nocy :) wspaniala!
OdpowiedzUsuńrobię podobną, wspaniała!:)
OdpowiedzUsuńJuż robiłam kiedyś podobną zupę i faktycznie, jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńChyba bardziej przypadła mi do gustu niż wersja klasyczna. Ja bym jeszcze zaostrzyła jej smak papryczką chili <3 :)
OdpowiedzUsuńCudowna. Też ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńIdealna dyniowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla mojej ulubionej po bawarsku;-)
OdpowiedzUsuń