Pasta z ciecierzycy z dodatkiem gotowanych jajek, czosnku oraz suszonych w słońcu pomidorów doskonale nadaje się do pieczywa. Ciecierzycę można samu ugotować lub użyć gotowej z puszki, po odsączeniu z zalewy. Pyszna pasta z ciecierzycy i jajek z suszonymi pomidorami na podstawie przepisu Liski.
400 g ugotowanej ciecierzycy
3 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 suszonych pomidorów
sól
pieprz
Odsączoną ciecierzycę, ugotowane na twardo jajka, obrany czosnek, olej oraz koncentrat pomidorowy zmiksować na gładką masę. Do masy dodać pokrojone w paseczki pomidory i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
jak dla mnie połączenie idealne, konsystencja super i piękny kolor, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! aż jestem ciekawa jej smaku":)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia i bardzo ciekawa pasta :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, przyznam, że ciecierzycę jadłam może raz, nawet nie pamiętam jej smaku...
OdpowiedzUsuńO widzisz, a ja po wczorajszym sprzątaniu lodówki i dziesiejszym w spiżarni wiem, że mam wszystko by tę pastę zrobić. Idę moczyć ciecierzycę!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda taka pasta. Chętnie bym widziała u siebie na chlebku :)
OdpowiedzUsuńPycha! I jak zdrowo :))
OdpowiedzUsuńtą pastę miałam robić już dawno i stale ją przesuwam na dalszy plan! ostatecznie minie przekonałaś i zmobilizowałaś :) wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuńPyszne smarowidełko:)
OdpowiedzUsuńTen dodatek jajek mnie zaciekawił!
OdpowiedzUsuńsmarowidło z najwyższej półeczki Psze Pani
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO, coś nowego na kanapki :) Super! :)
OdpowiedzUsuń