codzienność

środa, 9 października 2013

chleb pełnoziarnisty z orzechami włoskimi


Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem z dodatkiem orzechów włoskich. Chleb pełnoziarnisty z orzechami włoskimi inspirowany przepisem Daniela Leader.

2 łyżki zakwasu żytniego
100 g letniej wody
100 g mąki żytniej 

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
365 g wody
365 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki żytniej
1 łyżka miodu
100 g orzechów włoskich
5 g drożdży
10 g soli 

Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników, oprócz orzechów i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut, na końcu dodać orzechy i połączyć z ciastem. Ciasto będzie klejące, przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu. 

15 komentarzy:

  1. oj.. cudowny domowy chleb! Jeszcze z dodatkiem orzechów-no żyć nie umierać!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, cudowny:) z tymi orzeszkami musiał smakowaćwybornie:) ja też ostatnio namiętnie wypiekam pieczywko:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale superaśty z tymi orzechami, jak fajnie musi chrupać:-) Rozszalałaś się z tymi chlebami:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb z pełnym ziarnem bardzo smakuje mi jesienią.
    Pysznie upieczony!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię chleby z orzechami i takie czasem piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Kusisz Kamilko tym chlebkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały pomysł z tymi orzechami :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb z orzechami jest przepyszny!
    Coś mi się wydaje, że Twój zakwas nie ma ani chwili odpoczynku;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to fakt, ale zakwas odpoczywa bo jeden w domciu a drugi u Rodziców. Nie mogę nie upiec bo Tata sam się domaga :) Miłe to :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wspaniały ten chlebek! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już bym zjadła z kawałkiem sera :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, a ja z serem kozim i figami :) Polecam!

      Usuń
  11. Dzisiaj piekłam chlebek dla rodziców ; pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Następny zrobię z orzechami, będzie inny niż zwykle :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja bym sam jadła , nawet bez masła , jest idealny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect