Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem z dodatkiem orzechów włoskich. Chleb pełnoziarnisty z orzechami włoskimi inspirowany przepisem Daniela Leader.
2 łyżki zakwasu żytniego
100 g letniej wody
100 g mąki żytniej
100 g letniej wody
100 g mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
cały zaczyn
365 g wody
365 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki żytniej
365 g wody
365 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki żytniej
1 łyżka miodu
100 g orzechów włoskich
5 g drożdży
10 g soli
Zaczyn
wymieszać z wodą, dodać resztę składników, oprócz orzechów i wyrabiać ciasto ręką około 8
minut, na końcu dodać orzechy i połączyć z ciastem. Ciasto będzie klejące, przełożyć je do lekko naoliwionej miski,
przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej
na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i
złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią.
Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi
swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i
piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się
ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.
oj.. cudowny domowy chleb! Jeszcze z dodatkiem orzechów-no żyć nie umierać!
OdpowiedzUsuńo rany, cudowny:) z tymi orzeszkami musiał smakowaćwybornie:) ja też ostatnio namiętnie wypiekam pieczywko:D
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie!
OdpowiedzUsuńAle superaśty z tymi orzechami, jak fajnie musi chrupać:-) Rozszalałaś się z tymi chlebami:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńChleb z pełnym ziarnem bardzo smakuje mi jesienią.
OdpowiedzUsuńPysznie upieczony!
Bardzo lubię chleby z orzechami i takie czasem piekę :)
OdpowiedzUsuńOj Kusisz Kamilko tym chlebkiem! :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł z tymi orzechami :)))
OdpowiedzUsuńChleb z orzechami jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że Twój zakwas nie ma ani chwili odpoczynku;))
Magda, to fakt, ale zakwas odpoczywa bo jeden w domciu a drugi u Rodziców. Nie mogę nie upiec bo Tata sam się domaga :) Miłe to :) Pozdrawiam
UsuńWspaniały ten chlebek! :)
OdpowiedzUsuńJuż bym zjadła z kawałkiem sera :-)
OdpowiedzUsuńBee, a ja z serem kozim i figami :) Polecam!
UsuńDzisiaj piekłam chlebek dla rodziców ; pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Następny zrobię z orzechami, będzie inny niż zwykle :-)
OdpowiedzUsuńa ja bym sam jadła , nawet bez masła , jest idealny
OdpowiedzUsuń