"Dziel z innymi swój chleb, a lepiej będzie ci smakował"
Phil Bosmans
Dzielić radość pieczenia dzięki wspólnemu weekendowemu pieczeniu pod czujnym okiem Amber z przepisu, który wybrała Wisła. Pyszny chleb oliwkowy pochodzi z książki "Bread" Jeffreya Hamelmana. To chleb pszenny na płynnym zaczynie z oliwkami. Zaczyn płynny według metody mistrza uzyskuje się przez zmieszanie jednej części aktywnego zakwasu z sześcioma częściami wody i pięcioma częściami mąki. A ciasto komponuje się z zaczynu, wody i mąki również przy zachowaniu określonych proporcji. Tyle samo zaczynu i wody oraz dwa razy tyle mąki i wzbogaca o sól oraz dodatki. Dzięki temu chleb jest pięknie wyrośnięty i ma delikatny miąższ. Z przepisu można upiec dwa mniejsze bochenki, jeden wielgachny lub pyszną focaccię.
30 g zakwasu
150 g mąki pszennej
180 g wody
360 g płynnego zaczynu
360 g ciepłej wody
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
630 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
200 g oliwek
Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać ciasto wolno robotem lub ręcznie około 3 minuty, a potem szybciej pozostałe 3 minuty. Dodać osączone oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Zostawić ciasto przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia, na 150 minut. W tym czasie odgazować je dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z całego ciasta. Bochenek zostawić do wyrośnięcia w lodówce na kolejne 12 - 18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie kuchennym na około 120 minut. Chleb piec na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250° C przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220° C jeszcze przez około 20 minut.
Alucha - Nieład mAlutki
Amber - Kuchennymi Drzwiami
Ania - Bajkorada
Ania - Nie tylko na słodko
Ania - Everyday Flavours
Anna - Życie od kuchniAmber - Kuchennymi Drzwiami
Ania - Bajkorada
Ania - Nie tylko na słodko
Ania - Everyday Flavours
Agata - W sezonie
Basia - Mozaika życia
Bożenka - Smakowe kubki
Chantel - Przy kubku kawy
Dorota - UgotujmyTo.pl
Dorota - Dosi Smakołyki
Basia - Mozaika życia
Bożenka - Smakowe kubki
Chantel - Przy kubku kawy
Dorota - UgotujmyTo.pl
Dorota - Dosi Smakołyki
Gatita - Kulinarne przygody Gatity
Jola - Nasze życie od kuchni
Karolina - Sto kolorów kuchni
Karolina - Bochna says deliciousJola - Nasze życie od kuchni
Karolina - Sto kolorów kuchni
Kaś - Bake&Taste
Łucjia - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda - Konwalie w kuchni
Majka - Kalejdoskop kulinarny
Łucjia - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda - Konwalie w kuchni
Majka - Kalejdoskop kulinarny
Małgosia - Akacjowy blog. W podróży i w kuchni.
Margot - Kuchnia Alicji
Marzena- Zacisze kuchenne
Olga - Waniliowa Chmurka
Marzena- Zacisze kuchenne
Olga - Waniliowa Chmurka
Pieguska - Każdy ma jakiegoś bzika
Sara - Pieczarka MySia
Renata - Forks'N'Canvas
Sara - Pieczarka MySia
Renata - Forks'N'Canvas
Wiewióra - Dzieje kuchennej Wiewióry
Wisła - Zapach chleba
Wisła - Zapach chleba
co zdjęcie to chleb wygląda apetyczniej!!! pięknie Ci wyszedł-zazdroszczę:) dzięki za wspólnie spędzony czas i do następnego razu! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjni!
OdpowiedzUsuńWzorcowy chleb ! Najładniejszy jaki dotychczas skomentowałam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny! Bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńAle chrrrrrupiacy! Nic tylko wybic piescia dziure w ekranie :) Może skusze się na zielone oliwki, jak u ciebie, bo czarne w chlebku nam nie podchodzą. Dzieki za wspólne pieczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńWow, jaki bochen! Piekny.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie :)
ale fajne te dziury ;) dzięki za wspolne pieczenie
OdpowiedzUsuńWoow... ale piękne dziury :)
OdpowiedzUsuńale wystrzelił do góry ,ale dziury
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny!!!!
Ależ przepiękny i jakie dziury:-) Dziękuję za kolejny wspólny czas i do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńTwój chleb ma przepiękną fakturę miąższu ...
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie ...
Pozdrawiam serdecznie ...
Ależ ten chleb ma miąższ .... a skórka to na pewno mega chrupiąca ...bo na zdjęciach na taką wygląda:). dziękuję za wspólne chwile w kuchni:) pozdrawiam Jola szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńA mnie nie ma na Twojej liście...
OdpowiedzUsuńAle dziękuję za wspólne pieczenie !
Pięknie Ci się upiekł !
Aniu, przepraszam, nie wiem jak to się stało.
UsuńJuż poprawione, pozdrawiam
Kamilko :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :) pięknie wyrośnięty,
dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.
Do następnego pieczenia :)
(to dzieki Tobie moge z Wami piec chleby na zakwasie, wielkie dziekuje i wielki buziaki ;*)
wygląda imponująco :) pozdrawiam serdecznie Małgosia
OdpowiedzUsuńCudnie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńPodziwiam.
I dziękuję,że kolejny raz jesteś z nami.
Kamilko, cudnie Ci wyszedł! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :*
ależ pięknie wyrośnięty :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńQue bello!!! Kamilko, upiekł Ci się doskonale!!!
OdpowiedzUsuńBella, bellissimo!
OdpowiedzUsuńMnie brak słów, bo kogo odwiedzę , to ładniejszy chleb widzę, mam nadzieję,żę mi się uda lepiej następnym razem.Pozdrawiam
Przepiękny, no i widzę zielone oliwki.
OdpowiedzUsuńPięknie CI wyszedł! Jakie piękne dziury! Zazdroszczę:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Ściskam
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńkurcze sporo Was było w tej akcji, a ja znów przegapiłam :D
Piękne pękniecie i ta maka... cudnie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńImponujący bochen! pięknie Ci się upiekł.
OdpowiedzUsuńspektakularnie wyrośnięty! przepiękny bochen
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
Ale piękne dziury i jaki wyrośnięty, mi aż tak się nie udał, ale w smaku był pyszny :) Dzięki za wspólne peiczenie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrośnięty. Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego :)
OdpowiedzUsuńSkórka wygląda na mega chrrrrrupiącą!
OdpowiedzUsuńA dziury po prostu perfekcyjne:)
Piękne dziury a i pęknięcie bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuń