codzienność

środa, 23 października 2013

meksykański kurczak Mole


Oryginalna wersja tej klasycznej potrawy meksykańskie posiada bardzo długą listę składników, to bardzo uproszczony wersja tego przepisu zawierająca jednak dwa podstawowe składniki czyli czekoladę i chilli. Pyszny, ostry i bardzo aromatyczny meksykański kurczak Mole z przepisu Nici Wickes


4 udka z kurczaka
4 suszone papryczki chilli
5 ząbków czosnku
kawałek kory cynamonu
2 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
garść kolendry
1 duża cebula
3 łyżki oleju
6 pomidorów
250 ml bulionu
40 g gorzkiej czekolady
 

1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu 
ryż

W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać całe nieobrane ząbki czosnku i podsmażyć, aż skóra zacznie czernieć i czosnek zmięknie, wyciągnąć go z garnka. W blenderze zmiksować podsmażony czosnek, z papryczką chilli, bazylią, oregano, kminkiem i kolendrą oraz olejem ze smażenia czosnku. W garnku rozgrzać pozostały olej i podsmażyć posiekaną w kostke cebulę, dodać zmiksowane przyprawy i gotować przez około 4 minuty, aż cebula zacznie brązowieć i przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać cynamon, posiekane pomidory i bulion, gotować sos na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać podzielonego na części kurczaka, sól i pieprz, przykryć i doprowadzić do wrzenia, gotować całość przez kolejne 35 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać czekoladę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z ryżem, posypane posiekaną kolendrą.


8 komentarzy:

  1. za tę pełnię smaków i aromatów lubię meksykańską kuchnię ...
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna mam w planach kurczaka Mole, ale Twój przepis przekonał mnie jeszcze bardziej,że nie ma co zwlekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm z czekoladą :)
    Danie wygląda mega smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, już dawno ten sos za mną chodzi. Mam tylko pytanie, czy jest słodkawy i drugie czy tam ma być kminek czy kumin? Zazwyczaj w meksykańskiej jest kumin i stą pytam:-) A wygląda bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, już zmieniam bo kumin, oczywiście że kumin :) Kminku nie lubimy :) Potrawa należny do raczej ostrych, słodka nie jest wcale :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Nie ma to jak czujność ;-)) Buziaki:-)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect