codzienność

czwartek, 10 października 2013

karmelizowane figi z kozim serem i chlebem orzechowym


Danie bardzo proste i eleganckie to karmelizowane brązowym cukrem figi podane na rukoli z grillowanym domowym chlebem pełnoziarnistym z orzechami włoskimi w towarzystwie koziego sera. Karmelizowane figi z kozim serem i chlebem orzechowym inspirowane przepisem Billa Grangera, dodaję do akcji Figa bez maku.


200 g miękkiego koziego sera
1 gałązka tymianku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki balsamicznego octu figowego
2 łyżki brązowego cukru 

Przekrojone na pół figi zanurzyć płaską stroną w cukrze. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i ułożyć na niej figi płaską stroną w dół. Smażyć dwie minuty, aż cukier się roztopi i skarmelizuje. Rukolę rozłożyć na talerzach, a na niej figi. Opieczone na patelni grillowej kromki chleba posmarować kozim serem. Całość posypać posiekanym tymiankiem oraz skropić oliwą i octem.

10 komentarzy:

  1. ależ piękny ten twój talerzyk:) takie figi z domowym chlebkiem muszą zachwycać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przeszlabym obojetnie obok takiego talerza pelnego pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ale pyszna salatka. Paluszki lizac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No cudo po prostu! Wygląda bardzo włosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! idealna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebowo-figowa rozpusta!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilka, to jest uczta dla bogów , po prostu boska

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, jakie piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To się nazywa wyborne jedzonko. Wygląda cudownie :)
    www.basinepichcenie.blox.pl :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect