Danie bardzo proste i eleganckie to karmelizowane brązowym cukrem figi podane na rukoli z grillowanym domowym chlebem pełnoziarnistym z orzechami włoskimi w towarzystwie koziego sera. Karmelizowane figi z kozim serem i chlebem orzechowym inspirowane przepisem Billa Grangera, dodaję do akcji Figa bez maku.
200 g miękkiego koziego sera
4 figi
100 g rukoli
2 kromki chleba pełnoziarnistego z orzechami włoskimi
100 g rukoli
2 kromki chleba pełnoziarnistego z orzechami włoskimi
1 gałązka tymianku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki balsamicznego octu figowego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki balsamicznego octu figowego
2 łyżki brązowego cukru
Przekrojone na pół figi zanurzyć płaską stroną w cukrze. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i ułożyć na niej figi płaską stroną w dół. Smażyć dwie minuty, aż cukier się roztopi i skarmelizuje. Rukolę rozłożyć na talerzach, a na niej figi. Opieczone na patelni grillowej kromki chleba posmarować kozim serem. Całość posypać posiekanym tymiankiem oraz skropić oliwą i octem.
ależ piękny ten twój talerzyk:) takie figi z domowym chlebkiem muszą zachwycać!
OdpowiedzUsuńNie przeszlabym obojetnie obok takiego talerza pelnego pysznosci :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale pyszna salatka. Paluszki lizac ;)
OdpowiedzUsuńNo cudo po prostu! Wygląda bardzo włosko.
OdpowiedzUsuńpycha! idealna sałatka :)
OdpowiedzUsuńWow, ale pycha:-)
OdpowiedzUsuńChlebowo-figowa rozpusta!
OdpowiedzUsuńSmakuję...
Kamilka, to jest uczta dla bogów , po prostu boska
OdpowiedzUsuńMniam, jakie piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa wyborne jedzonko. Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl :) Pozdrawiam