Maślany kruchy spód wypełniony delikatnie słodkawym kremem na bazie ricotty, bitej śmietany i syropu z gruszek, udekorowany gruszkami z syropu o aromacie cynamonu. Ta pyszna tarta z gruszkami i ricottą została przygotowana na wspólne jesienne spotkanie w kuchni "jak gruszki na wierzbie". Przepis na tartę z książki "The Southern Italian Farmer's Table".
750 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
5 gruszek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
5 gruszek
W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem, dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Gruszki gotować około 20 minut na wolnym ogniu, by zmiękły, ale nierozpadły się. Gruszki osączyć z syropu.
140 g masła
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody
szczypta soli
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę,
zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką
blacie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać ciasto
widelcem i wstawić do piekarnik nagrzanego do 190° C, na około 25 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z
piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
250 g ricotty
250 ml śmietany do ubijania
3 łyżki syropu z gruszek
30 g orzechów włoskich
Ricottę wymieszać z syropem, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć masy. Masę wyłożyć na spód tarty, rozprowadzić równą warstwą i udekorować cząstkami gruszek, posypać orzechami. Tartę schłodzić przed podaniem.
Zapraszam na pyszności z gruszką w roli głównej do:
Agaty - Kulinarne przygody Gatity
Agaty - Happy Kitchen
Aluchy - Nie-ład mAlutki
Ani - Bajkorada
Ani - Krzywa kromeczka
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Anki - Życie od kuchni
Basi - Mozaika życia
Bożeny - Smakowe Kubki
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Dosi smakołyki
Igi - Mój czas...a tak go umilam
Karoliny - Bochna says delicious
Karoliny - Sto kolorów kuchni
Kasi - Świat Pachnie Szarlotką
Łucji - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgorzaty - Akacjowy blog. W podróży i w kuchni.
Marzeny - Zacisze kuchenne
Renaty - Forks'N'Canvas
Renaty - Każdy ma jakiegoś bzika
Sary - Pieczarka MySia
Agaty - Happy Kitchen
Aluchy - Nie-ład mAlutki
Ani - Bajkorada
Ani - Krzywa kromeczka
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Anki - Życie od kuchni
Basi - Mozaika życia
Bożeny - Smakowe Kubki
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Dosi smakołyki
Igi - Mój czas...a tak go umilam
Karoliny - Bochna says delicious
Karoliny - Sto kolorów kuchni
Kasi - Świat Pachnie Szarlotką
Łucji - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgorzaty - Akacjowy blog. W podróży i w kuchni.
Marzeny - Zacisze kuchenne
Renaty - Forks'N'Canvas
Renaty - Każdy ma jakiegoś bzika
Sary - Pieczarka MySia
Tak piękna, że aż nierealna! Pokroić żywcem by się za nią dała!!
OdpowiedzUsuńTarta jest obłędnie pyszna :) marzy mi sie kawałek!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )
Obłędna ! :))
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńco tu dużo pisać - świetna tarta! :-)
OdpowiedzUsuńCudownie kremowa! Ale mam teraz na taką apetyt:)
OdpowiedzUsuńCudooo :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolnie spedzony czas :)
Oj zjadłabym kawałek!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Delicje, gruszki na tej serowej chmurce muszą smakować , pyszne połączenie,dzięki za gruszkowe spotkanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa muszę chyba zrobić sobie przerwę w zaglądaniu na Wasze blogi, dziewczyny ! Zawrót głowy od tych gruszek na wierzbie !!!!
OdpowiedzUsuńA tarta wygląda na bardzo, bardzo smaczną !
Tak zanurzyć łyżeczkę w tym kremie.
OdpowiedzUsuńKamilko, ja poproszę kawałek, ale taki duży! :))) Tarta wygląda pięknie i bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
W słodkiej wersji gruszkę lubię najbardziej mniam:)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na złotą jesień :)
OdpowiedzUsuńJedno wielkie WOW!:-)) Normalnie dostałam ślinotoku:-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)
OdpowiedzUsuńTarta, ricotta, gruszki - biorę to w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńKamilko, zdjęcia odjazdowe, przepis brzmi niesamowicie. Chyba zarobię się na smierc przygotowując te wszystkie grupowe cuda gruszkowe! Dzieki za kolejna wspolna akcje :)
OdpowiedzUsuńno świetna ta tarta , jak zwykle to u ciebie Kamilo
OdpowiedzUsuńbuziaki śle
wygląda przepysznie :) dziękuję za wspólny czas w kuchni!
OdpowiedzUsuńpiękne i pyszne ;) dzięki za wspólny czas
OdpowiedzUsuńI cynamon! Pycha!:)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta :) poproszę o kawałek ;) pozdrawiam i dziękuję za wspólne gruszkowe chwile :)M.
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)! Porywam kawałek..;)
OdpowiedzUsuńwystarczy spojrzeć i już się wie , że tarta jest pyszna ...
OdpowiedzUsuńdelikatny krem z ricotty i aromatyczne gruszki - poezja :)
pozdrawiam serdecznie
widzę, że obie wybrałyśmy tarty i połączenie gruszki z serem:) wspaniale wygląda, chętnie skusiłabym się na kawałeczek:) pozdrawiam i do kolejnego spotkania we wspólnym gronie:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna trata ! Na sam widok leci mi ślinka ;)
OdpowiedzUsuńFajnie było razem zmierzyć się z gruszkami! Pyszna tarta, leciutka, kruche ciasto...częstuję się!!
OdpowiedzUsuń