Łatwy i bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie ze słonecznikiem i płatkami owsianymi pieczony w żeliwnym garnku. Chleb pieczony w garnku żeliwnym ma lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę, zachowuje świeżość przez kilka dni. Ten pyszny pasujący do wszystkiego chleb upieczony z przepisu Kass.
Wymieszać wszystkie składniki w większej misce, przykryć folią i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wyłożyć ciasto na suto posypaną mąką stolnicę. Zgarniając szeroką skrobką ciasto do środka, uformować okrągły bochenek. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na 60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 210° C. Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 35 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 35 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.
600g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki zakwasu żytniego
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki pestek słonecznika
1 3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży
550 g wody
3 łyżki zakwasu żytniego
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki pestek słonecznika
1 3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży
550 g wody
Wymieszać wszystkie składniki w większej misce, przykryć folią i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wyłożyć ciasto na suto posypaną mąką stolnicę. Zgarniając szeroką skrobką ciasto do środka, uformować okrągły bochenek. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na 60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 210° C. Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 35 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 35 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.
Co za widok z rana,piękny!
OdpowiedzUsuńSięgam po kromeczkę...
początek dnia, ba, tygodnia, z takim pieczywem to pozytywna energia na cały czas!
OdpowiedzUsuńniesamowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńKamilko, szalejesz z tymi chlebowymi wypiekami :)))
OdpowiedzUsuńFaktycznie szalejesz i co kolejny to piękniejszy:-)
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały wypiek Kamilko ;)
OdpowiedzUsuńchlubuś idealny!
Pyszny!
OdpowiedzUsuńW weekend piekłam taki tylko bez słonecznika;))
Po prostu ideał chleba!
OdpowiedzUsuńPrześliczny chlebuś Kamilko! :)
OdpowiedzUsuń