Bardzo smaczna zupa pomidorowa z dodatkiem mleczka kokosowego wzbogacona o aromat trawy cytrynowej i korzenia imbiru, doprawiona papryczką chilli oraz czosnkiem. Przepis na zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym pochodzi z książki "Tibits at home".
600 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
350 ml bulionu
kawałek korzenia imbiru
1/2 papryczka chilli
150 ml mleczka kokosowego
3 łyżki oliwy
350 ml bulionu
kawałek korzenia imbiru
1/2 papryczka chilli
150 ml mleczka kokosowego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostkę pomidory, starty na tarce imbir, trawę cytrynową oraz bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, dodać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, przetrzeć przez sitko, doprawić.
Lubię mleczko kokosowe :). Zupka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPomidorową można zrobić na tyle sposobów, że aż się w głowie kręci! Z mleczkiem kokosowym, przyznaję, jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKamilko , przepiękne , ciepłe zdjecia a zupa fajna , no bardzo fajna
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, zupełnie inna od wszystkich pomidorowych, jakie jadłam do tej pory :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor zupy. Ja też jeszcze nie jadłam pomidorowej z mlekiem kokosowym.
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie - muszę kiedyś wypróbować!:)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie czegoś takiego mi potrzeba :-)
OdpowiedzUsuń