Pyszne
połączenie klusek dyniowo - ziemniaczanych z dodatkiem posiekanych listków szałwii z serowym sosem na bazie sera
Gorgonzola, czosnku i wytrawnego białego
wina. Kluski dyniowe z sosem serowym to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni.
250 g ugotowanych ziemniaków
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól
gałązka szałwii
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól
gałązka szałwii
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać dyniowe puree, połączyć z mąką, jajkiem, posiekanymi listkami szałwii, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty. Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
80 g sera Gorgonzola
30 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
30 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
Kluski dyniowe pyszne!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Cudowne kluseczki. :) A sosik to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńale apetyczne!:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluseczki :) biore wszyskie ze zdjecia :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńmiałam w planie takie kluski i teraz wiem, że skorzystam z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńwyszły pyszne :)
UsuńDominika, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
UsuńWszystko bym oddała za te kluski...:-))
OdpowiedzUsuńKluchy!
OdpowiedzUsuńPychotka!:)
Jakie pyszności Kamilko!:)
OdpowiedzUsuńAlez wszędzie dyniowo, aż miło popatrzeć :-)
OdpowiedzUsuńto dopiero musiało być pyszne! dobrze że jeszcze kawał tej dyni mi został:)))
OdpowiedzUsuń