Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej i startej na tarce gruszce. Chleb żytnio - orkiszowy z gruszką to chleb na co dzień, który bardzo długo zachowuje świeżość i ma wilgotny sprężystym miąższ.
85 g zakwasu
200 g mąki żytniej
200 g wody
300 g startej gruszki
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
280 g mąki żytniej
475 g mąki orkiszowej chlebowej
235 g wody
15 g soli
Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką około 5 minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej
na około 2 godziny. Ciasto przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami
dużej foremki keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż
podwoi
swoją objętość. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na
około 50 minut, aż się
ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.
Pyszny!
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam chleb z gruszką w nieco innej kompozycji i bardzo mi smakował.
Gruszka zapewnia dłuższą świeżość i dobry smak.
Amber, mnie zachwycił ten chleb, to taki udany eksperyment :) Pozdrawiam
Usuńcudowny:)
OdpowiedzUsuńAntenko, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńZaskoczona jestem tym dodatkiem gruszki, aż muszę spróbować;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, gruszki wcale nie czuć w chlebie, a dzięki niej ma wilgotny miąższ i bardzo długo pozostaje świeży. Polecam!
UsuńWygląda przepysznie i baaardzo prosto ;) Mnie też zaskakuje ta gruszka!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, polecam, nie pożałujesz :) pozdrawiam
UsuńJest wspaniały :) zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuńO chlebie z jabłkami już słyszałam, ale z gruszką to chyba jeszcze nigdy!
OdpowiedzUsuńIntrygujące:)
Kamilko, chleb wygląda przepysznie. Piękny jest.
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń