poniedziałek, 28 października 2013

chleb żytnio - orkiszowy z gruszką


Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej i startej na tarce gruszce. Chleb żytnio - orkiszowy z gruszką to chleb na co dzień, który bardzo długo zachowuje świeżość i ma wilgotny sprężystym miąższ.


85 g zakwasu
200 g mąki żytniej
200 g wody
300 g startej gruszki


Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 


280 g mąki żytniej
475 g mąki orkiszowej chlebowej
235 g wody
15 g soli


Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką około 5 minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Ciasto przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami dużej foremki keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 50 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.

12 komentarzy:

  1. Pyszny!
    Kiedyś piekłam chleb z gruszką w nieco innej kompozycji i bardzo mi smakował.
    Gruszka zapewnia dłuższą świeżość i dobry smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, mnie zachwycił ten chleb, to taki udany eksperyment :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Antenko, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zaskoczona jestem tym dodatkiem gruszki, aż muszę spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, gruszki wcale nie czuć w chlebie, a dzięki niej ma wilgotny miąższ i bardzo długo pozostaje świeży. Polecam!

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie i baaardzo prosto ;) Mnie też zaskakuje ta gruszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, polecam, nie pożałujesz :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Jest wspaniały :) zapisuje do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. O chlebie z jabłkami już słyszałam, ale z gruszką to chyba jeszcze nigdy!
    Intrygujące:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, chleb wygląda przepysznie. Piękny jest.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect