Doskonałe połączenie jasnych winogron z figami w domowej konfiturze. Konfitura to doskonały dodatek do ciast, jogurtów czy też mięs, a podana z deską różnych serów uświetni spotkanie z przyjaciółmi. Przepis na konfiturę winogronową z figami podpatrzony w książce "Wyśmienite przetwory w słojach, wekach, butelkach".
1000 g jasnych winogron
7 fig
625 g cukru
20 g pektyny
Kulki winogron przełożyć do garnka, podgrzewać, aż puszczą sok, następnie zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Do winogronowej masy wsypać cukier wymieszany z pektynami, doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone w paski figi i całość gotować 4 minuty. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami.
Figi z winogronami - to musi być doskonałe połączenie :))
OdpowiedzUsuńKamilko, pięknie i pysznie u Ciebie - podziwiam jak sie cudnie rozwijasz:)
OdpowiedzUsuńAle piękne zdjęcia :) ślinka leci na taka konfiturę!
OdpowiedzUsuńdoskonała kompozycja smaków:) mmmm
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć taką konfiturę w domowej spiżarni :)
OdpowiedzUsuńKamila gdzie kupujesz pektyny?
OdpowiedzUsuńSzukałam już wszędzie nigdzie nie mogę znaleźć:(
Magda, kupiłam na znanym portalu aukcyjnym na A.... :) Pozdrawiam
UsuńWspaniala! I jakie nietypowe polaczenie smakow...musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńKurcze Kamilka, znowu poszalałaś...Jak to musi smakować z camembertem...:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, powiem Ci, że to tak smakuje, że można mieć szybko 3 kg do przodu :)))
UsuńKami, to niesamowite połączenie! Ależ chętnie bym skosztowała. :)
OdpowiedzUsuńDoskonała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smaki.
świetne połączenie !
OdpowiedzUsuń