Sezonowa pizza z domową konfiturą z czerwonej cebuli, kozim serem i figami, doprawiona miodem i świeżym tymiankiem. Pyszna pizza z cebulą, kozim serem i figami po upieczeniu posypana świeżą rukolą zasmakuje każdemu, przepis dodaję do akcji Figa bez maku.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i zmieszać z mąką, cukrem, solą i oliwą, mieszać, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie da się mieszać drewnianą łyżka. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i zmieszać z mąką, cukrem, solą i oliwą, mieszać, aż ciasto stanie się tak gęste, że nie da się mieszać drewnianą łyżka. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
150 g miękkiego koziego sera
5 łyżek konfitury z czerwonej cebuli
4 figi
50 g rukoli
50 g rukoli
1 gałązka tymianku
2 łyżki miodu
pieprz
Ciasto rozwałkować na blacie
oprószonym mąką na okrąg, przełożyć na blachę lub kamień
do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć konfiturę, ser oraz figi pokrojone w plasterki. Całość polać miodem, posypać tymiankiem oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez około 10 minut, aż spód i brzegi się zrumienią. Gotową pizzę przed podaniem posypać rukolą.
cudowna:)
OdpowiedzUsuńTaką pizzę to ja rozumiem:-) Oj uszczknęłabym kawałeczek:-) Moje smaki:-)) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńOjoj, jakie dobre!!
OdpowiedzUsuńcudowne smaków połączenie ... tęsknię za nim gdy sezon na figi się kończy ...
OdpowiedzUsuńRewelacja! Musi cudownie smakować - ta pizza to zestawienie moich ulubionych smaków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i cebulową konfiturę i kozi ser z figami.
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
wygląda zachwycająco
OdpowiedzUsuńJejku ale to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować, ale jak widzę to co robią inni i w jaki sposób to podają i pokazują to ślinka cieknie.
Mniam Mniam !!!!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie oraz do grona obserwujących.
Miłego dnia :D
Bardzo odważne połączenie dodatków z pizzą, ale wygląda mega smakowicie
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi od razu przed oczami Dalmacja 😁
OdpowiedzUsuń