codzienność

czwartek, 27 marca 2025

babka kokosowa


Babka kokosowa jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje. Dodatek oliwy pomarańczowej podkręca smak babki. Babka długo zachowuje świeżość, a przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję.  

240 ml oliwy pomarańczowej
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać oliwę i całość zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

160 g cukru pudru
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, udekorować wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 24 marca 2025

bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi


Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi, są przepyszne, mają miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Bułki z przepisu z bloga Cathrine Brandt, w ramach marcowej piekarni Amber, bardzo łatwo przygotować, pieczenie ich należy rozłożyć w czasie, a potem można cieszyć się ich smakiem.

50 g płatków pszennych
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody

W mice wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej.
 
 
600 g mąki pszennej
185 g mąki graham
150 g zakwasu żytniego
15 g soli
500 g wody
10 g płatków pszennych

W misce wymieszać mąki z wodą, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać zakwas, sól i namoczone nasiona, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski i zostawić w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składać co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Po tym czasie włożyć ciasto do lodówki na noc. Na następny dzień wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i pokroić ciasto na 20 części. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypać płatkami i wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do piekarnika 250º C, piec je przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230º C i dopiekać jeszcze kolejne 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Bułki studzić na kratce.
 
 
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi na blogach:

Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Zacisze kuchenne

niedziela, 16 marca 2025

sernik dubajski


Pyszny sernik dubajski upieczony w kąpieli wodnej na spodzie z ciasta kadayifi, z kremową masą z serków homogenizowanych, wykończony dubajskim nadzieniem oraz czekoladą. Sernik inspirowany słynną czekoladą dubajską, upieczony na podstawie zmodyfikowanego przepisu Betül Tunç.

150 g ciasta kadayif
40 g masła
60 g masła
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi z cukrem, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać posiekane pistacje, sól i całość dobrze wymieszać. Tortownicę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Masę starannie ugnieść na dnie torownicy, której dno i boki zostało wyłożone papierem do pieczenia.

900 g serka homogenizowanego
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
szczypta soli
1 budyń waniliowy

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać serek i ubić masę. Następnie dodać budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasto w tortownicy, wygładzić. Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której wlać tyle wody, aby tortownica była zanurzona na wysokość około 2 centymetrów. Sernik piec w temperaturze 180º C przez 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc.

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzchu sernika.

100 g gorzkiej czekolady

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Czekoladą udekorować wierzch sernika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect