Połączenie czekolady z pastą pistacjową i ciastem kadayif, to hit internetu, który podbija serca miłośników wyrafinowanych smaków. Dubajskie czekoladki, przygotowane na podstawie przepisu Siostry Pszczółki, to praliny inspirowane bogactwem Dubaju, idealne jako dodatek do kawy lub drobny upominek dla bliskich. Czekoladki zostały przygotowane w większych foremkach, takich do batoników i monoporcji.
150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli
szczypta soli
Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać.
400 g czekolady mlecznej
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić nadzieniem do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.