Sernik nowojorski z pistacjami jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy. Masa sernika to połączenie serka Philadelphia z mascarpone oraz domowym kremem pistacjowym. Sernik upieczony jest na ciasteczkowym spodzie a wierzch dopełniony jest polewę z białej czekolady i pistacji. Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzi go przez całą noc w lodówce.
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
500 g śmietankowego serka Philadelphia
500 g mascarpone
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 jajek
1 budyń pistacjowy
200 g kremu pistacjowego
szczypta soli
500 g mascarpone
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 jajek
1 budyń pistacjowy
200 g kremu pistacjowego
szczypta soli
W misce utrzeć krem pistacjowy z solą, jajkami i cukrami na gładką masę. Dodać serek, mascarpone i ubić. Na samym końcu wmieszać do masy budyń. Masę równomiernie wyłożyć na ciasteczkowym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
50 g białej czekolady
20 ml mleka
30 g pistacji
20 ml mleka
30 g pistacji
W garnuszku podgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Masą udekorować ciasto, posypać posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.