Pączki z kremem pistacjowym, są wyjątkowe, mięciutkie i puchate, nadziane domowym kremem pistacjowym, polukrowane i posypane posiekanymi pistacjami i oprószone płatkami róży.
600 g mąki pszennej tortowej
30 g drożdży
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 ml mleka
2 żółtka
2 jajka
60 g masła
szczypta soli
15 ml ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
200 g kremu pistacjowego
30 g drożdży
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 ml mleka
2 żółtka
2 jajka
60 g masła
szczypta soli
15 ml ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
200 g kremu pistacjowego
W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę, cukry, żółtka, jajka, stopione i ostudzone masło, ekstrakt oraz sól i całość wyrabiać mikserem na drugiej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać kremem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
45 ml wody
250 g cukru pudru
płatki róż
pistacje
250 g cukru pudru
płatki róż
pistacje
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze. Ozdabiać płatkami róż oraz posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.