codzienność

poniedziałek, 6 stycznia 2025

szczodraki z kapustą i jabłkiem


Przyszliśmy tu po szczodraka – powiadamy Wom,
a jakeście nie upiekli, dajcie chleba krom.
Zapłaci Wam sam Pan Jezus i ten święty Jon.
Rodź się pszenicko i żytko,
na ten Nowy Rocek wszystko.
Rodź się pszenicko, łowiesek i bób,
Aby w Nowym Roku nie dopadł nas głód.

"Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego"
praca zbiorowa pod redakcją Barbary Rotter - Stankiewicz, Julii Jelonek

Szczodraki, to tradycyjne bułki, które dawniej wypiekano w Polsce z okazji Święta Trzech Króli. Wręczano je kolędnikom i gościom z życzeniami szczęścia i obfitości w nadchodzącym roku. Do dziś tradycja ich wypiekania zachowała się w wielu polskich domach na południowym - wschodzie kraju. Ich nazwa pochodzi od słowa szczodry, symbolizującego obfitość, hojność i radość, które zapanują w nadchodzącym roku. Wypiek ten ma swoje korzenie w XIX wieku, kiedy to szczodraki wręczano jako dar podczas kolędowania, które zdarzało się nazywać szczodrowaniem. Szczodraki, to wypieki z ciasta drożdżowego lub kruchego, o kształcie bułek, pierożków lub rogalików, nadziewana zarówno słodkim, jak i słonym farszem, ale trzeba było jeść ją uważnie, bo w środku kryła się dodatkowa atrakcja. Otóż według legend, w niektórych regionach do środka jednego szczodraka wkładało się migdał lub ziarno fasoli, miało to przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. Niezależnie od przepisu i nadzienia, bułki te zawsze w tradycji ludowej były symbolem dostatku i wzajemnej międzyludzkiej życzliwości. Ich wręczanie było gestem dobrej woli i życzeniami obfitości w nadchodzącym roku. Moje tegoroczne szczodraki z kapustą i jabłkiem, to drożdżowe bułeczki w kształcie pierogów nadziane wytrawnym farszem, można także przygotować inne potrawy na Święto Trzech Króli.


1/2 główki białej kapusty
2 jabłka
1 cebula
30 g masła
30 ml oleju
100 ml bulionu
sól
pieprz
majeranek

Na patelni na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekaną kapustę i chwilę smażyć. Dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach, chwilę smażyć. Całość podlać bulionem i gotować, aż płyn odparuje. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

500 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
200 ml mleka
30 g drożdży
20 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli

W misce rozrobić drożdże i cukier w letnim mleku, odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól, śmietanę i rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta odkrawać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać farszem i dokładnie sklejać. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
sezam

Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 20 minut na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Ten tradycyjny wypiek ma swoją symbolikę. Warto go kultywować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect