Niech nadchodzący Nowy Rok zaskoczy Was
mnóstwem wyjątkowych momentów,
liczbą okazji do spełniania marzeń
i wyzwaniami, które dostarczą Wam dużo satysfakcji!
Niech ten czas będzie pełen miłości,
radości i poczucia spełnienia,
które zapewnią Wam niezapomniane chwile!
Szczęśliwego Nowego Roku
życzy
Kamila
mnóstwem wyjątkowych momentów,
liczbą okazji do spełniania marzeń
i wyzwaniami, które dostarczą Wam dużo satysfakcji!
Niech ten czas będzie pełen miłości,
radości i poczucia spełnienia,
które zapewnią Wam niezapomniane chwile!
Szczęśliwego Nowego Roku
życzy
Kamila
Makowe blaty, przełożone kremem śmietanowo - czekoladowym oraz żurawinowy, lekko kwaśny dżem, składają się wspaniały tort. Pieczenie tortu warto rozłożyć w czasie i przed podaniem schłodzić go w lodówce. Tort makowy, w którym ciasto i dżem zostało upieczone na podstawie przepisu Aleksandry Kliś jest idealny na świętowanie pierwszego dnia roku.
7 jajek
250 g cukru
220 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
100 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g cukru
220 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
100 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce ubić jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do ubitych jajek wmieszać delikatnie suche składniki. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165° C, na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na cztery części.
400 g żurawiny
2 pomarańcze
100 g cukru
2 pomarańcze
100 g cukru
Do rondelka wsypać żurawinę, dodać sok z pomarańczy oraz cukier, całość gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty dżem.
500 ml śmietany do ubijania
300 białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
300 białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia a następnie umieścić w lodówce na całą noc. W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z czekoladą na sztywno, dodać żelatynę i ubić.
100 ml herbaty owocowej
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/4 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/4 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/3 ilości dżemu żurawinowego. Położyć drugą i trzecią część biszkoptu i postąpić tak samo. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru. Tort schłodzić przed podaniem.
Wspaniały tort na rozpoczęcie 2025. Niech się darzy!
OdpowiedzUsuń